Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Ходи ведуть... до ЮНЕСКО

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

На фото: вхід до печери Вертеба.

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ понад сотня печер. Розташовані вони переважно на півдні області, багато з них входять до складу Національного природного парку «Дністровський каньйон», окремі мають статус пам’яток природи загальнодержавного значення. За попередньої влади Мінприроди ініціювало внесення їх до переліку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, та під час чергової передачі міністерських портфелів ця гарна ідея десь «загубилася»…

Втім, можливо, не все втрачено. Нині про овіяні легендами підземелля згадали знову — виникла ідея створити у межaх Придністровського кaрстового рaйону Геологічний пaрк (або Нaціонaльний природний зaповідник) «Печери Поділля». В облaсній держaвній aдміністрaції це мотивують тим, що «нaдзвичaйно низький рівень охорони комплексу печер: нa нaземній чaстині провадяться господaрські роботи, не впорядковaнa туристичнa діяльність, зачастили несaнкціоновaні експедиції. Усе це може призвести до непопрaвних втрaт екосистеми».

Річ у тому, що карстові ландшафти надзвичайно вразливі, тому не бажане найменше втручання. Це повинні враховувати спелеологи (особливо аматори), які останніми роками помітно активізували свої дослідження. У результаті протяжність ходів печер постійно збільшується, однак наслідки таких «відкриттів» насторожують природоохоронців.

Щоб попередити можливі незворотні зміни, водночас максимально розкрити потенціал Придністровського карстового району, першочерговим завданням вважають упорядкування кадастрового обліку ресурсів геологічних пам’яток, документування усіх нових прокладених ходів і виявлених у підземеллях об’єктів. На цій основі майбутній парк повинен створити перспективний план розвитку печерних і карстових туристичних маршрутів, організувати навчання фахівців, котрі супроводитимуть мандрівників. Що ж до відвідин печер із некомерційною розвідувально-дослідницькою метою, то вони мають попередньо узгоджуватись, регламентуватись і контролюватися.

Передусім мова про печери, які, можна сказати, перебувають у дорозі до визнання ЮНЕСКО. Зокрема, Вертеба (її ще називають «Наддністрянською Помпеєю») цікава першим в Україні та світі підземним музеєм археології, трипільської культури і епохи неоліту.

Унікальність Кришталевої у тому, що її підземні лабіринти природа оздобила гіпсовими кристалами, сталактитами, сталагмітами неймовірної краси. Озерна — це понад 130-кілометровий лабіринт, третину якого займають озерця із блакитними плесами. І найдивовижніша — Оптимістична, її занесено до «Книги рекордів Гіннесса» як найдовшу в світі гіпсову печеру (понад 250 км).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове