Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Балон із газом — підвищена небезпека

Олег ГРИГОРЕНКО.

ЦЕ СТАЛОСЯ у селі Білопілля Новгородківського району, що на Кіровоградщині. Посеред буднього дня господар хати клопотався у дворі, а дружина порядкувала у прибудові до хати, де був установлений газовий балон, під’єднаний до плити. Дворічний син був коло неї, а семирічна донька в цей час гралась у кімнаті…

Нічого не віщувало біди. Аж раптом на балон зі скрапленим газом зі стіни зірвалась навісна шафка з кухонним начинням. Вона відбила редуктор, і газ, що був у балоні під тиском, почав заповнювати приміщення. Матір схопила сина і вибігла надвір. Чоловік був тут же, сказала йому, що сталось. Той кинувся до прибудови, щоб закрутити вентиль балона. А за лічені секунди після того пролунав вибух.

Він був такої потужної сили, що обвалилися дві суміжні стіни хати, а дах підкинуло. Донька дивом відбулася лише забоями. Господар хати дістав опіки рук і обличчя. Проте найбільше постраждали матір із сином. У жінки обпечене все тіло, у хлопчика опіків понад 40%. Наразі матір перебуває в реанімації обласної лікарні, а син — дитячої обласної. Як повідомив завідувач опікового відділення Кіровоградської обласної лікарні Віктор Ярошенко, стан обох украй тяжкий.

Односельці і родичі потерпілої родини, що втратила житло і тепер потребує дороговартісного лікування, відгукнулись на біду. Вони почали збирати гроші і переказувати їх на картку одного з подружжя. На жаль, знайшлись «доброзичливці», які за добу спустошили картку, вкравши з неї всі гроші. Нині картку в банку вже заблокували. За прогнозами медиків, лікування потерпілих триватиме близько трьох місяців. За цей час сусіди та односельці намагатимуться відбудувати пошкоджену хату.

Тим часом батько родини, навчений необачним досвідом, який ледь не коштував родині життя, застерігає інших від користування скрапленим газом у будинках і нехтування правилами безпеки. На його думку, вибух спричинив «витік газу, який дістався котла, котрий саме топився».

За словами речниці поліції області Віталіни Бевзенко, відомості за фактом вибуху внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею «Порушення вимог пожежної безпеки». Карається штрафом від 850 гривень до обмеження волі строком до трьох років. Проте чи варто карати вже й так покараних?

Водночас щороку в Україні реєструється майже сотня подібних трагічних випадків — вибухи газових балонів. І не лише у будинках. Останнім часом почастішали випадки, коли понад міру заправлений балон може вибухнути під час транспортування, просто в багажнику. Десятки загублених людських життів щороку — ось найсумніший ужинок подібних інцидентів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове