Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • І таке буває

«Таємні» діти Вільдшульта

Олена КОЩЕНКО.

У Нідерландах спалахнув бучний медичний скандал, в центрі якого опинився пенсіонер Ян Вільдшульт.

ВІН колишній лікар клініки репродуктивної медицини «Ісала», що у місті Зволле, столиці центральної провінції Оверейссел. Працюючи там упродовж 1981-1993 років, пан Вільдшульт таємно запліднював власним біологічним матеріалом пацієнток, яким було призначено процедуру штучного запліднення. Останні ж були певні, що використовується біологічний матеріал анонімних донорів. Так і мало бути!

З’ясувався обман випадково. Одна з біологічних дочок донора виявила збіг ДНК через комерційну базу даних із племінницею Вільдшульта, померлою 2009 року. Стала докопуватись, як таке може бути, адже вони навіть не далекі родичі. А коли знайшла документальне підтвердження своїм підозрам, звернулася до поліції та до ЗМІ.

Відтак місцева влада створила ДНК-профіль гінеколога, щоб люди, які з’явилися на світ у цій клініці в результаті екстракорпорального запліднення, могли перевірити, чи не є Вільдшульт їхнім біологічним батьком. Дізнавшись про це, лікарня вирішила оприлюднити наявну інформацію, аби «сприяти прозорості процедури в питанні донорства», і розкритикувала вчинок колеги як «морально неприпустимий».

Після широкого розголосу стало відомо про 21 «незаконну» дитину Вільдшульта. Втім, припускають, що за 12 років такої «плідної праці» чоловіка їх може бути значно більше. Проте інспекція з питань охорони здоров’я та молоді Нідерландів відмовилася від розслідування, аргументуючи це тим, що «інцидент стався, коли не було законів, які регулюють лікування безпліддя».

Пацієнтки Вільдшульта стверджують, що ніколи не підозрювали, хто насправді є батьком-донором їхніх дітей, адже лікар справляв враження чесної людини. Тим часом «таємні» діти Вільдшульта створили спільноту. А деякі навіть виявили бажання особисто познайомитись із біологічним «татусем-бешкетуном» (так його нарекли у самих Нідерландах).

До речі, це не перший подібний інцидент у країні. Минулого року з’ясувалося, що лікар-репродуктолог із Роттердама Ян Карбаат є батьком-донором 49 дітей.

А у США торік винесли вирок 80-річному колишньому лікарю Дональду Клайну з Індіанаполіса. Репродуктолог цілих тридцять років поспіль, коли виникали проблеми з донорами, а чималих грошей, які викладали жінки, що прагнули стати матерями, було шкода втрачати, використовував власний біоматеріал для запліднення. Причому пацієнток про це не інформував. Таким чином, півсотні жінок отримали зовсім не те, що їм обіцяли: анонімний донор із бездоганним генетичним матеріалом. Обман розкрили діти ошуканих матерів. Вони знайшли одне одного в соцмережах і вияснили, що у них один біологічний батько. Коли спливла вся правда, діти Клайна подали на нього в суд. Втім, з огляду на похилий вік і різні «пом’якшувальні обставини» він дістав лише рік умовно та 500 доларів штрафу. І — ганьбу на весь світ, адже цей судовий процес під назвою «Діти проти Клайна» висвітили провідні ЗМІ.

Треба сказати, що в Україні, де сьогодні вже кожна сота дитина(!) народжується саме завдяки технологіям штучного запліднення і працює 32 клініки репродуктивної медицини, жодного разу не спалахував скандал, пов’язаний із подібною недоброчесністю.

Однак проблема українських подружніх безплідних пар полягає в іншому. Такої кількості клінік недостатньо для надання вчасної допомоги всім, хто мріє про материнство і батьківство. Так, шість державних клінік безкоштовно здійснюють лише близько семиста штучних запліднень на рік. Це крапля в морі, оскільки в нашій країні, за найскромнішими підрахунками, його потребують як мінімум 70 000 подружжів. У платній клініці така процедура обходиться родині в суму 19-25 тисяч гривень. І зазвичай однієї спроби недостатньо, вагітність настає після кількох процедур.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове