Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому я працював у шкідливих умовах, працювало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?»

Ярослав РИБАК.

с Дашківці

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

ПОРЯДОК застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383 (далі — Порядок 383).

До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем вважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і №2, не менш як 80 відсотків робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних із виконанням трудових обов’язків.

Згідно з пунктом 7-м Порядку 383-го, у разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці повний робочий день, ділиться на 25,4 за шестиденного робочого тижня і на 21,2 — за п’ятиденного робочого тижня.

У такому самому порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах зі шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями і на посадах, передбачених Списками.

 

«Маю 20 років шкідливого стажу за Списком №2, гаряча сітка. Чому мені не враховують це під час визначення розміру пенсії?»

Валерій КМЕТЬ.

м. Кривий Ріг

Дніпропетровської області.

 

НА ВІДМІНУ від Списку №1 стаж за Списком №2 дає право на пільгу зі зниження пенсійного віку і не впливає на збільшення розміру пенсії. За кожен повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала і дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховують по одному року. І це в середньому збільшує коефіцієнт страхового стажу на 6-10 відсотків, відповідно збільшується розмір пенсії. А оскільки ви працювали за Списком №2, то свого часу ви скористалися пільгою і вийшли на пенсію на п’ять років раніше: не в 55, а в 50 років.

 

«В особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду побачила, що кілька місяців декретної відпустки не увійшли до мого страхового стажу. Чому?»

Ольга БАРНА.

с. Зелене

Борщівського району

Тернопільської області.

 

ЙМОВІРНО, ідеться про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка починається за 70 днів до пологів і закінчується зазвичай через 56 днів після них.

Із 1 січня 2004 року до липня 2013-го жінкам, які в цей період народжували, час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не зараховували до страхового стажу. Із липня 2013 року цей період зараховують у страховий стаж.

 

«Як нараховують пенсію для ФОПів, якщо вони щомісяця сплачують 22 відсотки соціального внеску?»

Мирослава КОТЛУШ.

с. Бистрик

Бердичівського району

Житомирської області.

 

СТРАХОВИЙ стаж ураховують за даними системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду залежно від сплачених внесків. Якщо фізична особа — підприємець щомісяця сплачувала у Фонд 22 відсотки мінімальної заробітної плати, тобто робила мінімальний страховий внесок, кожен такий місяць буде зараховано до страхового стажу у повному обсязі.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове