Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Старости у статусі в. о.

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

ДОСИТЬ оригінальне і компромісне рішення ухвалили на організаційній сесії депутати Калинівської ОТГ. Вони затвердили 22 старостів сіл у статусі виконувача (-ки) обов’язків на пів року.

— Таким чином ми спрацювали на випередження і уникли можливих конфліктів у селах, що увійшли до нашої громади, — пояснює голова Калинівської ОТГ Василь Поліщук. — Нам відомі випадки з інших ОТГ області, де соціальне напруження збурювали факти нездорової конкуренції за цю посаду. Адже люди звикли самі обирати голову сільської ради, і нав’язувати їм тепер ту чи іншу кандидатуру треба з оглядкою на резонанс у громаді.

13 із новопризначених в. о. старост уже раніше працювали сільськими головами. Після закінчення випробувального терміну депутати знову повернуться до кадрового питання і визначатимуть остаточно, чи залишаться ті на своїх посадах.

Завод на сонячній енергії

АГРОФІРМА «Ольгопіль», що в Чечельницькому районі, встановила сонячні батареї для забезпечення внутрішніх потреб насіннєвого комплексу. Сонячна електростанція складається з понад 600 панелей і займає 1200 квадратних метрів складських покрівель. Виробленої енергії цілком вистачає для 100-відсоткової автономної життєдіяльності великого підприємства.

За словами керівника господарства Павла Каленича, окупність проєкту — чотири роки. Задум встановити сонячну електростанцію напряму пов’язаний із екологічним питанням, яке завжди актуальне і доречне в сільськогосподарському бізнесі. Наразі проходить процедура оформлення відповідних документів для співпраці з державою за «зеленим тарифом».

Вінницькому трамваю — 107 років

ПЕРШИЙ електротранспорт у місті над Південним Бугом почав курсувати восени 1913 року. Відтоді пасажирів перевозили вагонами німецького, бельгійського, київського виробництва, а сьогодні їм на зміну прийшли швейцарські та місцеві VinWay.

Завдяки старанням тодішнього градоначальника Вінниці Миколи Оводова 1910 року було збудовано міську електростанцію. Її потужностей вистачало на забезпечення центральної частини міста електроенергією, і з’явилася можливість прокласти трамвайну лінію. На перший маршрут «жіноча гімназія — вокзал» вийшло сім німецьких новеньких трамваїв фірми «MAN».

Сьогодні Вінницька транспортна компанія експлуатує 112 вагонів, які курсують трамвайними коліями протяжністю 44 кілометри. П’ять років тому в місті розпочали випуск власних трамваїв.

Піаніно із... граніту

У ГНІВАНІ відкрили єдиний в Україні пам’ятник музичному інструменту — піаніно. Його виготовили майстри місцевого гранітного підприємства і встановили біля музичної школи, на тому місці, де стояв бронзовий постамент Ілліча.

Це точна копія фортепіано відомої марки «Україна». На кришці викарбувані ноти — перші рядки Гімну України, прикрашені дубовим листям та жолудями. З одного боку — Герб України, а з іншого — бандура і чорнильниця.

Тематично доповнює гранітний пам’ятник металевий велетенський скрипковий ключ, а підніжжя встелене мозаїкою тротуарної плитки.

Сільська медицина

У СЕЛІ Капустяни відкрили нову амбулаторію сімейної медицини, кошти на будівництво якої були надані державою і з обласного бюджету. Троє лікарів і шестеро працівників молодшого медперсоналу обслуговують понад п’ять тисяч мешканців семи населених пунктів. У їхньому користуванні — два спеціалізовані автомобілі, цілодобово працює аптека.

Загалом у регіоні передбачено відкриття у громадах 16 закладів первинної медицини. Амбулаторія у Капустянах — 13-та за ліком. На інших об’єктах тривають роботи.

Цьогоріч стартувала ще одна державна програма — реконструкція і приведення до єдиного стандарту приймальних відділень. На Вінниччині планують оновити 10 відділень в опорних лікарнях.

Рушник зі сталінських таборів

У ВІННИЦЬКОМУ краєзнавчому музеї відкрито виставку «Рушник непереможного духу нації». Серед багатьох цікавих експонатів найголовнішим став рушник, вишитий у сталінських таборах.

До наших днів він дійшов завдяки вінничанці Катерині Микульській-Славинській, яка, повернувшись із таборів, зберігала його у себе вдома.

За словами завідувачки науково-дослідного відділу новітньої історії музею Лариси Семенко, на цьому рушникові різні візерунки: мережки, вишивка гладдю і хрестиком. Кожна жінка передала на цьому полотні частинку свого життя. У таборах було важко вишивати, адже за це можна було потрапити в карцер або взагалі померти. Жінки вишивали кістками з риби та іншими гострими металевими предметами.

Зарибнили Сутиське водосховище

В КРАЇ триває процес зарибнення відкритих водойм коропом, карасем, лящем, сомом, судаком, товстолобом, щукою.

До водосховища селища Сутиски, що розкинулося на 380-гектарній площі Південного Бугу в Тиврівському районі, заселили 20 тисяч екземплярів малька коропа і дворічок товстолоба.

10 останніх років ця водойма перебуває в оренді у дбайливих господарів, які переймаються не лише особистими прибутками, а й відтворенням природних ресурсів. Планове зарибнення відбувається під контролем рибоохоронного патруля — від зважування зарибку до випуску у водойму. На кожну партію риби спеціалісти ветеринарної служби видають відповідні документи-дозволи.

Аудіоказки для незрячих дітей

УЧНІ вінницьких шкіл озвучили аудіозбірку для вихованців спецшколи з вадами зору. Щоб стати дикторами казки, вони пройшли ретельний інтернет-відбір і спеціальні майстер-класи.

А от сам проєкт став реальністю завдяки конкурсу грантів «Твори добро». Фінансово його підтримав фонд «Подільська громада», який виділив майже сім тисяч гривень.

Авторами прочитаних казок також є діти, котрі брали участь у конкурсі з їх написання.

Оце розмах!

НА ТЕРИТОРІЇ ДП «Дашівське дослідне лісомисливське господарство» виявили незаконне вирубування 1025 дерев різних порід і діаметрів. Сума збитків, яку розрахували спеціалісти Держ-екоінспекції України, понад 10 мільйонів гривень. Матеріали, підготовлені за цим фактом, направлені аж до обласного управління СБУ. Правоохоронці прийняли рішення про відкриття кримінального провадження.

При цьому зазначається, що від початку нинішнього року край вийшов у лідери за кількістю збитків од знищення дерев.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове