Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасника

Щоб світ став добрішим

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Святослав Гал із щойно надрукованим довідником «Вісім родзинок міста Виноградів».

Чимало непересічних подій у місті Виноградів, що на Закарпатті, пов’язано з ініціативами директора місцевого будинку культури Святослава Гала. У всіх на вустах мистецькі дійства Міжнародного фестивалю «Карпатський Пегас», фольклорного музичного форуму «Пасхальні зустрічі», різноманітні благодійні акції та багато-багато іншого.

Вилазки на берег Тиси

ШКОЛЯРЕМ Святослав займався важкою атлетикою (його рідний брат Михайло — рекордс-мен світу з цього виду спорту). Потім було навчання в Ужгородському політехнічному ліцеї, на фізичному факультеті держ-університету, який закінчив 1998-го. Кілька років після того викладав фізику у школі, допоки його не запросили на службу в держадміністрацію. Очолював різні департаменти, але врешті-решт Святославу Галу запропонували посаду директора міського будинку культури.

У радикальній зміні свого фаху нічого дивного чоловік не вбачає. У студентські роки він був одним із організаторів свята фізичного факультету «День Архімеда», брав участь у КВК. Набуті активність і кмітливість, вільне поводження на сцені дуже стали в пригоді на новій роботі. Першим проєктом Святослава Михайловича стала концертна програма до Дня міста. У команді з Яною Роман і багатьма друзями тоді вперше винесли на розсуд публіки гумористичні номери. Невдовзі організували перший в області благодійний концерт із метою збору коштів постраждалим від паводку. 1999-го, на старий Новий рік, — бал-маскарад «Кому за 18…». Усіх концертів та інших заходів тепер і не згадати. Хоча вилазки на берег Тиси у пам’яті місцевих залишаться надовго. Розпочиналися вони молодіжними заходами напередодні свята Івана Купала: перший в області турнір із пляжного волейболу, ліплення скульп-тур із піску і багато іншого...

— Для кожного сценарію я намагався знайти щось незвично креативне, — каже Святослав Михайлович. — Тоді й запримітив: коли щось робиш від душі, то оточення охоче допомагає в усьому, не потрібно просити виступити чи зробити щось інше.

За принципом дзеркала

ЗА СЛОВАМИ Святослава Гала, до усіх своїх різноманітних проєктів — від фестивалів, офіційних заходів до виступів у ролі ведучого різних свят — він однаково відповідально і ретельно готується.

— Завжди ставлю себе на місце глядача: наскільки це цікаво? Також ніколи не забуваю про принцип дзеркала: як виконаєш роботу — таку оцінку й матимеш, — ділиться нюансами професії співрозмовник. — До кожної програми вношу щось пізнавальне, мудре й веселе, аби привернути побільше глядачів, поліпшити їхній настрій, зробити їх добрішими. Ніколи не виокремлював проєкти за якимись критеріями, не будував «шкалу потрібності». Мені цікаво все! Так, із моєї ініціативи нещодавно організували виставку виноробів. Ідея сподобалась! Тепер обговорюємо систематичність і дислокацію заходу.

Серед інших його ініціатив — видання збірки місцевих автентичних колядок і диску із записами народних пісень в акапельному виконанні «Сіло потя на косицю», збірки «Виноградів. Літературний альманах», рецептів місцевих страв, а також «Туристичної карти Виноградівського району», серії буклетів про туристичні принади краю тощо…

Корективи пандемії

ПЕРЕЛІК зробленого був би довший, якби не коронавірус. У планах залишилася співпраця з відповідними установами та колективами Словаччини, Угорщини й Хорватії, хоча спільні заходи, перший з яких — фольклорний фестиваль «Пасхальні зустрічі», було анонсовано.

Натомість довелося підлаштовуватися під нинішні умови. Виставкова зала «Імпасто» перейшла на новий режим роботи: знайомить із митцями та їхніми творами онлайн, репетиції танцювального колективу, доки дозволяла погода, відбувалися надворі, партитури для учасників музичних колективів розсилалися електронною поштою, уроки школи юного актора тривають у віддаленому режимі

Але не всі проєкти згорнулися. Нещодавно, зокрема й завдяки старанням Святослава Гала, вийшло в світ інформаційно-рекламне видання «Вісім родзинок міста Виноградів». Воно складається з восьми розділів: коротка історія, знакові події, видатні особистості, пам’ятки архітектури, представники флори і фауни, більшість із яких занесені до Червоної книги України. Тут також міститься вісім рецептів страв місцевої кухні.

Нині митці працюють над черговим відеопривітанням до новорічних свят, записують народні автентичні пісні з музичним супроводом, а також авторські пісні. Поширення онлайн-конкурсів виявило потребу у створенні професійної студії звукозапису, що посильно для Виноградова.

Свої корективи в роботу працівників культурної сфери також вносить зміна адміністративних кордонів, зумовлена децентралізацією. На думку Святослава Гала, створення ОТГ дає змогу закладам культури перебудуватися під потреби громади. Утримувати самодіяльні колективи й ставити перед ними завдання тепер буде не держава, а громада. Керівник закладу чи установи змушений буде доводити необхідність посад та їхніх функцій. Святослав Михайлович упевнений, що люди оцінять труди і старання працівників культури й підтримають усі їхні ініціативи, навіть за таких малосприятливих умов, як нинішні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове