Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Як же без серіалів!

Олена БЕГМА.

Із Фонду боротьби з коронавірусом вирішено витратити гроші на… зйомки телевізійних серіалів. Цілих 100 мільйонів гривень. Ні, це ніякий не жарт у часи, коли коронавірус щодоби уражує тисячі співвітчизників, а в лікарнях не вистачає місць для пацієнтів, які потребують екстреної госпіталізації.

НЕЩОДАВНО Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення змін до пункту 9 Порядку використання коштів для здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Нею, зокрема, дав добро на те, щоб вилучити з бюджету COVID-фонду 100 мільйонів гривень і спрямувати їх на виробництво телесеріалів. Щоправда, як нас «заспокоюють», патріотичного спрямування. У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що це посприяє створенню «суспільно значущого аудіовізуального контенту та підтримає кіногалузь» в умовах коронакризи. Проте щось важко віриться у патріотичні наміри «слуг народу», особливо з огляду на скандали, пов’язані з намаганням цієї політичної сили скасувати мовний закон, із переслідуванням учасників бойових дій, проукраїнських активістів.

Не кажучи вже про те, яким боком серіали можуть бути дотичні до боротьби із коронавірусною загрозою. Як відомо, ще у квітні Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету у зв’язку зі створенням в Україні Фонду боротьби з COVID-19. Цей захід тимчасовий (на період дії карантину) і, якщо вірити ухвалі парламентарів, призначений для фінансування виключно додаткових видатків на охорону здоров’я та соціальних програм, безпосередньо пов’язаних з епідемією. Для фонду виділили з бюджету 66 мільярдів гривень. І що ж маємо у підсумку?

Як свідчать дані Міністерства фінансів, станом на 5 листопада 2020 року з Фонду боротьби із коронавірусом уже встигли витратити 52% коштів — майже 35 мільярдів. При цьому безпосередньо на потреби медицини пішло «аж» 5,8 мільярда гривень. Решта грошей оминула сферу охорони здоров’я. Водночас, немислима річ, за «коронавірусні» гроші не було придбано жодного (!) апарата штучної вентиляції легень. Один тендер, заявили у МОЗ, зірвався, а другий просто не відбувся. Таке ось маємо «виключно цільове використання коштів» із ковідного фонду.

…Ніхто не стане заперечувати, що в умовах пандемічної кризи необхідно підтримувати вітчизняну культуру, зокрема й телебачення та кіно. Але ж, даруйте, в який спосіб це робить влада? Вона «вирішує питання» ціною здоров’я всієї нації. Фактично залишивши медиків самих проти загальнонародної біди на коронавірусних барикадах. І при цьому, замість того щоб із COVID-фонду виділяти гроші на матеріальне забезпечення лікарень, придбання найнеобхідніших обладнання і лікувальних препаратів, політики дозволяють собі, не побоюся цього слова, грабувати фонд задля своїх якихось іміджевих амбітних проєктів.

Кошти національного ковідного фонду тануть на очах, а ситуація у системі охорони здоров’я не поліпшується. Кількість хворих зростає щодня, практично в усіх регіонах заповнюваність ліжок перевищила 75%. Далеко не всі медзаклади забезпечені киснем, необхідним лікувально-діагностичним обладнанням, дезінфікаторами та засобами індивідуального захисту. Люди лежать, ледве дихаючи, в очікуванні своєї черги на бодай тимчасове підключення до кисню. Багато хто лягає на госпіталізацію… з власним кисневим балоном. Водночас результатів гарантованого державою (безплатного) ПЦР-тесту на коронавірус недужим доводиться очікувати тиждень, подекуди й два. Але найстрашніше те, що вже незабаром лікувати українців просто не буде кому — спеціалістів бракує катастрофічно.

То як розуміти рішення уряду Шмигаля владнати ситуацію зніманням телевізійних серіалів за 100 мільйонів гривень?

«У Зеленського і уряду було 9 місяців і 66 мільярдів коронавірусного фонду, для того щоб якісно підготувати країну до викликів пандемії. Не зроблено нічого. Ні ШВЛ, ні кисню, ні ліків, ні засобів захисту, ні ліжок, обладнаних усім необхідним, у лікарнях. Українці залишилися сам на сам з цими проблемами. Я наголошую — це злочин. І ціна цього злочину зростає щодня», — таку заяву зробив від імені «Європейської солідарності» її лідер Петро Порошенко.

Важко з цим не погодитись. А ще напрошується такий висновок: позаяк влада зрозуміла, що народом дуже легко маніпулювати з допомогою телемила, то, можливо, черговими «шедеврами» йому знову хочуть промити мізки?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове