Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Захищаються самотужки, бо зло не покаране

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Колишній райцентр Талалаївка розташований за 260 кілометрів од Чернігова. Обласні чиновники тут рідкісні гості. Що не дивно, бо місцеві дороги, м’яко кажучи, паскудні. «Велике будівництво» тут бачили хіба що по телевізору, а єдиним джерелом тутешніх новин досі залишається районна газета. Про Талалаївку Україна почула 10 серпня 2018 року, коли пів тисячі жителів витягли на площу обгорілі автомобілі та вимагали у правоохоронців розслідувати низку зухвалих підпалів. В основному нищили майно підприємців, які, за словами людей, відмовлялися платити данину місцевому криміналітету. Що ж насправді відбувається в селищі?

Позов на мільйон

ОРГАНІЗАТОРИ позаторішньої акції — «Талалаївська спілка учасників АТО» та «Талалаївська самооборона» — нарахували близько 30 підпалів за останні три роки. Незважаючи на те що потерпілі зверталися до поліції із заявами, в яких вказували конкретні прізвища вимагачів, правоохоронці ніяк на це не реагували. А 6 жовтня цього року голова Талалаївської районної держадміністрації Маргарита Зубова подала до суду на засновника і видавця районки «Трибуна хлібороба». Свої позовні вимоги чиновниця обґрунтувала захистом честі, гідності та ділової репутації і зажадала стягнути з видання моральну шкоду в розмірі 500 тисяч гривень. Підставою стало розміщення на сторінках відкритого листа викладача музики і місцевого активіста Олега Галагана (на фото), від якого Зубова теж хоче компенсацію, щоправда, меншу — 100 тисяч гривень, під заголовком «А влада під ручку з криміналом». У ньому автор стверджував про тісні зв’язки голови РДА з власником місцевого спортклубу «Пітон», якого талалаївці вважають «кримінальним авторитетом», Андрієм Карпенком.

— Із цим листом автор звернувся до нашої редакції, — пояснює головред газети Олександра Гостра. — Маючи незламну волю та загострене почуття справедливості, Олег відкрито та публічно висловив своє ставлення стосовно особи, яку люди, котрі постраждали від підпалів, звинувачували у причетності до них. У результаті чого й сам став жертвою «червоного півня».

«Трибуна хлібороба» позов голови РДА вважає щонайменше дивним, адже Олег Галаган публічно звернувся до Маргарити Володимирівни не як до приватної особи, а як до посадової. «Наше видання надає трибуну для всіх, але Маргарита Зубова не вимагала ні спростування, ні чогось іншого, — розповідає Олександра Гостра. — Натомість виклад її позиції ми розмістили на прохання політсили, що підтримувала її на виборах». Такі ж вимоги до автора і газети висунув і Андрій Карпенко.

Повернення в дев’яності

ОСЬ ЩО з цього приводу говорить пан Галаган: «Постраждав я після того, як публічно кинув у бік нині покійного нардепа Валерія Давиденка звинувачення у «відбілюванні» через кишенькові ЗМІ Андрія Карпенка. Згодом згорів мій «Москвич» та музична апаратура, яка була в ньому». Чоловік переконаний, що це була розплата за незручну правду. Виконавцем замовлення підприємець назвав Карпенка. «Що стосується Маргарити Зубової, то із часом вона мала піти на вибори й очолити Талалаївську ОТГ, — стверджує Олег Галаган. — Моя стаття — це був крик душі: не допустити до влади кримінал, адже всі ми бачили, що Зубова дружить із Карпенком».

Інший підприємець, Олексій Москалець, показує на рештки пластику, що прикипіли до асфальту, — сліди від його обгорілої автівки. «Все почалося відтоді, як у 2014-му я придбав одне приміщення, — розповідає потерпілий. — Як тільки почав оформлювати документи, до мене приїхав Карпенко і запропонував «співпрацю» з ним. Я відповів, що платити йому не збираюсь. За якийсь час мені почали погрожувати і спалили гараж».

Після цього підприємець звернувся до поліції, втім, як виявилося, безрезультатно. Ба навіть гірше! «Потім згоріла моя машина, — перераховує збитки Олексій Москалець. — А трохи згодом підпалили ще одну будівлю та побили в моєму кафе вікна». Незважаючи на погрози та втрату майна, підприємець продовжував боротися. «На той час я був один, та після того як ми об’єдналися, все припинилося, — розповідає чоловік. — Але деякі підприємці, які бояться, платять данину і далі». Втім, попри численні експертизи та заяву Москальця жодне провадження до цього часу не розслідуване.

Приватний підприємець із 16-річним стажем Валерій Співак каже, що особливих проблем не було, доки у селищі не з’явився Андрій Карпенко. «Спочатку залякували мого сина, потім мене, — говорить чоловік. — Звісно, ми відмовилися платити гроші, написали заяви, порушено два кримінальних провадження. Через два місяці мені спалили гараж та будматеріали біля будинку».

Пустили «червоного півня» і Тарасові Носачу. «З 2001-го року я є приватним підприємцем, — розповідає він. — У Талалаївці кримінал співпрацює з владою та поліцією. Ходять по магазинах, просять ділитися бізнесом. Цей кримінал очолює Андрій Карпенко. Коли в мене був невеликий магазин, він вимагав у мене гроші. Я йому відмовив. Згодом пограбували мій магазин. Все це зареєстровано в поліції. Минуло понад 10 років, і все намарно…».

За словами підприємця, він розширив бізнес і побудував магазин меблів у себе в дворі. І знову прийшли ті самі люди з тими ж пропозиціями. Після рішучої відмови платити данину йому спалили мікроавтобус. І якби не злагоджені дії рятувальників, то могли згоріти магазин та житло. «Знову кримінальні провадження, і знову даремно… Все ходять питають, чи конкретно Карпенко це робив. Конкретно — сам приходив і людей присилав», — свідчить підприємець.

Не змогла поліція — вдалося самообороні

ЄДИНА сила, яка кинула виклик криміналу, — це громадські формування самооборони та учасників бойових дій. «Коли 2014-го почалася війна, ми поїхали воювати, а повернувшись, побачили розгул злочинних елементів. Ми вирішили, що час дати цьому відсіч, — каже голова об’єднання «Талалаївка самооборона» Богуслав Борсук. — Сьогодні наше формування налічує понад 60 членів, і завдяки організованості, публічним акціям протесту ми змогли взяти ситуацію під контроль. На щастя, нині не трапляється таких злочинів, які були у 2017-2018 роках. Але до цього часу справи не розслідувані, а зло не покаране».

Богуслав Борсук, як і решта, закидають Маргариті Зубовій тісні зв’язки з фігурантом кримінальних проваджень. «Автомобіль Карпенка ми бачимо у дворі адміністрації мало не щодня. На багатьох заходах вони були разом», — продовжує керівник місцевої самооборони. На думку активістів, найбільша небезпека полягає у злитті влади та криміналітету.

Голова РДА Маргарита Зубова причину позову до редакції районки пояснила так: «Ця публікація — без підтверджених доказів. Це чиїсь думки, припущення, якісь чутки і домисли. Стаття вийшла відразу після того, як я висунула свою кандидатуру на посаду голови ОТГ. Це було опубліковано для дискредитації і прибирання мене з передвиборної гонки. Я вважаю, що перед публікацією в газеті треба було перевірити викладені факти». Разом із тим Зубова не заперечує свого знайомства із Андрієм Карпенком. Переконує, що нічого крамольного в цьому немає. «Знайомі, спілкуємось, — каже чиновниця. — Хтось вважає, що він винен. Будуть докази — буде винен. Я не той орган, що розслідує чи саджає».

На запитання, що робитиме з сумою півмільйона гривень у разі, якщо виграє судовий позов, Маргарита Зубова відповіла так: «Ці гроші мені ніхто не дасть, і ніхто його (суд. — Авт.) не виграє. Я розуміла, що головою ОТГ мене після такого не виберуть. Газета «ходить» усім районом, її читають. Чому я визначила таку суму? Стільки я заробила б на посаді керівника ОТГ за п’ять років».

Якщо перефразувати мотив очільниці району юридичною мовою, то півмільйона гривень — це втрачена фінансова законна вигода від роботи головою ОТГ. Яку вигоду втратив Андрій Карпенко, можна лише здогадуватись.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове