Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Лібералізація» з депутатського плеча

Марина ТІШКОВА.

Після листопадового «карантину» депутати зібрались у сесійній залі. А під стінами ВР, як і минулого разу, стояли близько тисячі підприємців — учасників усеукраїнського громадсь-кого руху #SaveФОП (Захисти ФОП), котрий можна вважати «спадкоємцем» Податкового майдану 2010 року.

ОДНОЙМЕННА громадська організація, нагадаємо, створена торік 4 грудня після ухвалення закону, згідно з яким уже в жовтні цього року запроваджувалися реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати) для ФОПів ІІ-ІІІ груп, котрі займаються «ризиковими видами» діяльності: ресторанний і готельний бізнес, інтернет-торгівля і секонд-хенд, продавці ювелірних і текстильних виробів, туристичні послуги та продаж автозапчастин. А з наступного року касові апарати мали стати обов’язковими для всіх спрощенців, чиї доходи не перевищують мільйона гривень на рік. Натомість раніше фіскалізація стосувалася лише двох категорій: торгівців технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, і лікарсь-кими засобами та виробами медичного призначення. Заявлена мета — зробити прозорим ведення бізнесу.

Підприємці своєю чергою вимагають «не заважати їм працювати»: залишити спрощену систему оподаткування, не ускладнювати облік та звітність. Крім того, реформувати за стандартами ЄС Державні податкову і митну служби.

В підсумку запровадження РРО так скасоване й не було. Натомість депутати дружними 324 «за» ухвалили зміни до Податкового кодексу, якими відтермінували до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування касових апаратів для платників єдиного податку ІІ-IV груп.

Підприємці від такої «лібералізації» з депутатського плеча геть не в захваті. Очільник руху Сергій Доротич наголошує, що відстрочення — це не вирішення проблеми. Адже фіскалізація для більшості легальних фізосіб-підприємців — це фактично руйнування їхнього бізнесу. Вона робить його неконкурентним порівняно з великим бізнесом, котрий може мінімізувати податки з допомогою різних схем. А другий «суперник» — нелегальний бізнес. «Сумлінний підприємець буде змушений купити касовий апарат, найняти бухгалтера або ж вести документацію самостійно. ФОПи ризикують, платять податки, але не є конкурентними. Оскільки нелегали працюють із кількома торговельними точками, поки легальні працюють із однією», — переконаний С. Доротич. При цьому він зазначає, що фіскалізація і введення РРО не є обов’язковими для ФОП: відповідно до закону про захист прав споживача і друкований чек, і написаний вручну є законними документами.

Запроваджені владою способи підвищення прозорості ведення бізнесу, каже С. Доротич, дадуть зворотний ефект: тінізують ринок, бо стане легше працювати нелегально. Найбільш прикро, з його слів, що діалогу між представниками малого бізнесу і владою не відбувається: «Ми не можемо донести факти Президенту, голові фракції «Слуга народу» Д. Арахамії... Тобто все вирішили без нас, для нас і кажуть, що це благо. Ніякого блага немає».

Кілька законів, ухвалених на початку пленарного тижня, стосуються соціальної тематики. Зокрема, посилено відповідальність за продаж дітям електронних сигарет і рідин до них (результати деяких досліджень свідчать, що такі «цигаркозамінники» навіть шкідливіші від тютюну): на несумлінного працівника магазину чекає штраф у розмірі від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, забороняється торгівля товарами дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби або електронні сигарети (цукерки тощо). Також внесено зміни до законодавства, згідно з якими діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які мають інвалідність, можуть проживати і виховуватись у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу до 23-річного віку незалежно від того, чи є вони студентами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове