Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Змова безсловесних

Василь ПІДДУБНЯК.

В одному з центральних видань днями з’явилася інформація про те, що Офіс Володимира Зеленського на наступний рік закупить лише газет на 190 тисяч бюджетних гривень. У переліку періодики — і газета захисту інтересів селян України «Сільські вісті». Тим часом на жоден із відкритих листів, опублікованих у нашій газеті, ні Президент України, ні його команда так і не дали відповіді. Нема що сказати?

СЕРЕД видань, які гортають (а може, і конспектують) «слуги народу» найчастіше, — «Вести», «Комсомольская правда в Украине», The Economist…

Посилаючись на тендер, оприлюднений системою Prozorro, журналісти звернули увагу на те, що в Офісі найбільше (як і колись один із могильників соціалізму Борис Єльцин) читають «Аргументи і факти». На адресу Офісу «високооплачувані» поштарі заносять цілий лантух — аж 104 примірники!

Названий рекордсмен серед газет мало цікавиться проблемами України — їх вистачає йому в колишній мегаметрополії. Тому інтерес функціонерів Офісу президента до іномовних «Аргументів і фактів» не всім і не зовсім зрозумілий. Як не зрозуміло і те, чому і колишня, і нинішня верховна влада ігнорує ті вітчизняні видання, що порушують животрепетні для українського народу питання, зокрема державотворення. Чи порушувані, в тому числі «Сільськими вістями», задавнені й нові проблеми простому народові болять, а тих, хто на верхніх щаблях влади, геть не обходять?..

Чи, може, порушувані газетою і її авторами теми не варті уваги численних читачів Офісу Володимира Зеленського і самого шановного пана Президента?

Ось бодай деякі фрагменти звернень до Глави держави, опубліковані «Сільськими вістями» під нашою багаторічною постійною рубрикою на першій сторінці «На робочий стіл Президента України».

У номері газети захисту інтересів селян за 19.6.2020 р. уміщено лист поважного автора одного з найстаріших періодичних видань держави професора, почесного академіка НААНУ, академіка Міжнародної академії екології, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, заслуженого працівника сільського господарства України Василя Клюя під заголовком: «Земля на ринку — держава без землі».

Шанований автор криком кричить, щоб і на Банковій почули:

«…Навіть фашистська навала не змогла у роки окупації так знищити село, як знищували його команди наших президентів. Навіть біснуватий фюрер, дорвавшись до влади і побачивши економічний занепад сільського господарства Німеччини (дуже подібний до нинішнього нашого), прорік: «Крах німецького селянства стане крахом німецької держави».

Володимире Олександровичу!

Ви як Президент повинні зробити найважливіший крок до правди на рідній землі — не допустити, щоб із-під ніг селян, усього українського народу вибили основу України — землю. Не буде села — не буде України. Земля — це не товар, який у Верховній Раді хочуть загнати у базарні лоти, земля — це фундамент держави, її основа і могутність, а господарем на ній має бути, як записано в Конституції України, тільки український народ».

На Банковій, вочевидь, у цей час або портфелі ділили, або обмінювалися досвідом, де краще відпустку провести, або вважають, що земля — це такий же товар, як маска блазня чи зелень петрушки.

Інший відкритий лист із рідної для Володимира Зеленського Дніпропетровщини під заголовком «Скальпель» над Україною» («Сільські вісті» за 10.4.2020).

Це лист-крик, лист-застереження, лист-відчай:

«Щоб остаточно «розправитися» з умістом ракет, термін зберігання якого давно закінчився, потрібно 800 мільйонів гривень. Державне космічне агентство України, якому зараз підпорядкований Павлоградський хімзавод, затребувало ці кошти у Кабміну, гарантуючи, що до кінця 2020-го зможе знешкодити ракетне паливо. Однак у поточному бюджеті на цю мету передбачили… трохи більше 30 мільйонів. Їх не вистачить навіть на те, щоб гарантувати безпечне зберігання палива у корпусах давно розібраних ракет. Процес утилізації доведеться зупинити, констатує Державне космічне агентство, оскільки власних коштів на знешкодження «Скальпелів» хімічний завод не має і не матиме найближчим часом. При цьому стан контейнерів із вибуховою речовиною критичний! Тому мешканці Павлограда і довколишніх населених пунктів надіслали петицію Президенту України Володимиру Зеленському з вимогою негайно надати необхідні кошти...»

Хтось цей крик почув, бодай хтось відгукнувся? Ні слуху ні духу: на Банковій — «тиха година»!

Із відкритим листом до Президента України Володимира Зеленського 12 листопада минулого року звернувсь із Чернігівщини Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» кандидат економічних наук, публіцист Леонід Яковишин:

«Володимире Олександровичу, невже Ви не розумієте, що може так трапитися, коли вже не Порошенку, а Вам оголосять ганебний вирок українські хлібороби у союзі з іншими співвітчизниками?

Особисто я, та й більшість моїх колег-аграрників, не проти ринку землі, але цивілізованого, не дикого, від якого відсахнулися всі ваші попередники.

А Ви цікавились, чому країни Європи не розбазарюють землю сільськогосподарського призначення, а тримають її у державній власності, віддаючи в оренду тільки вмілим і відповідальним сільгоспвиробникам? Про всяк випадок поясню, що головною причиною є створення державної продовольчої безпеки, яка прирівнюється до безпеки від агресії і забезпечується передусім державою.

Важливим є й те, що від оренди землі нормальні країни одержують мільярдні надходження до бюджету. Щоправда, можна й власників куплених гектарів обкласти високими податками. Але вони не хлібороби, земля для них — товар для перепродажу і тимчасового додаткового заробітку. Такі не зацікавлені в розбудові аграрної економіки рівня економіки Ізраїлю, Великобританії, Австралії, Нідерландів, Канади, США та інших країн із великими банками державної землі. До того ж українську землю скуповуватимуть і за гроші названих вище держав, яким потрібна тільки сировинна Україна».

Копії цього листа авторства поважного українця, патріота нашої суверенної держави адресовані також Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, тодішньому Прем’єр-міністру України Олексієві Гончаруку, тодішньому міністру економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофію Милованову.

Результат той же: ігнорують наші можновладці такі листи, якщо не сказати більше — плюють на них з високих крісел. Допоки?! Чи ото хіба таке ставлення до себе обіцяли українському народові його доморощені «слуги народу», його пани і підпанки, випрошуючи в електорату перепустки у владу?..

Сумно. А «Сільські вісті» й надалі публікуватимуть найбільш важливі для держави матеріали під постійною нашою рубрикою: «На робочий стіл Президента України». Може ж, колись у Глави держави дійде черга і до газети захисту інтересів селян України? Чи ці інтереси його більше не цікавлять?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове