Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Яка глибина океану найбільша? Що там водиться?

Це Маріанська западина — жолоб на заході Тихого океану завглибшки близько 10 995 м. Для порівняння: найвищий пік Землі — Еверест — досягає висоти 8848 метрів, тож у Маріанській западині ця гора може повністю покритись водою.

Слід сказати, що Маріанська западина — не вертикальне кругле провалля в морському дні. За формою воно являє собою жолоб у формі півмісяця в земній корі завдовжки близько 2550 км і завширшки в середньому 69 км.

Опустити підводний апарат на самісіньке дно западини дуже складно. Адже чим глибше занурюватись у водну товщу, тим сильнішим буде тиск на підводний апарат. Приміром, біля дна він у 1100 разів перевищує нормальний атмосферний тиск на рівні Світового океану. Але завдяки сучасним технологіям, роботизованим системам, а також дослідникам-сміливцям із різних країн, які, ризикуючи життям, спустилися туди на спеціально сконструйованих глибоководних батискафах, ми дізналися дещо цікаве про це дивовижне місце.

Так, багато хто думає, що там буде дуже холодно. Виявляється, вода в Маріанській западині відносно тепла — від 1 до 4 градусів за Цельсієм. Бо на глибині близько 1,6 км від поверхні Тихого океану розташовані гідротермальні джерела. Вони вистрілюють воду, яка нагрівається до 450 градусів за Цельсієм. Попри температуру води, яка на сотні градусів вища точки кипіння, вона тут не закипає через неймовірний тиск. Ця вода багата на мінерали, які допомагають підтримувати життя в цьому регіоні.

Маріанська западина є домом для молюсків. Безхребетні водяться в околицях гідротермальних джерел, які виділяють водень і метан, необхідні для життєдіяльності молюсків.

Ще у западині, де мало кисню і куди зовсім не надходить сонячне світло, живуть гігантські одноклітинні організми — ксенофіофори. Вони можуть досягати 20 сантиметрів у діаметрі, що робить їх найбільшими одноклітинними на Землі. Ці організми мають різноманітний зовнішній вигляд. Наприклад, особини деяких видів можуть мати форму диска, тетраедра або морської губки.

Якби у нас була можливість опуститися на дно западини, то ми відчули б, що воно покрите шаром в’язкого слизу. Піску у звичному нам вигляді там не існує. Дно западини складається з подрібнених раковин і залишків планктону, які накопичувалися на дні протягом багатьох років. Через неймовірний тиск води практично все там перетворюється на дрібний сірувато-жовтий густий бруд…

Більшість таємниць западини досі не розгадані. Можливо, їх колись розвідають читачі «Соняшника», які стануть дослідниками океанічних глибин.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Воно завжди перед людиною на її життєвому шляху, але бачити його ніхто не може. Що це?

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається як по горизонталі, так і по вертикалі.

1. Той, хто управляє літаком.

2. Промислова риба родини оселедцевих; тихоокеанська сардина.

3. Невелика хижа тварина з тонким і гнучким тілом.

4. Найпрестижніша нагорода в кінематографі США.

5. Високий головний убір Папи Римського.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове