Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Поверніть гроші онкохворим

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ обласному протипухлинному центрі щороку лікується близько п’яти тисяч жителів області. Його колектив, очолюваний В’ячеславом Морозом, робить усе, щоб вирвати хворих із тенет підступної недуги. Натомість недостатнє фінансування закладу, брак забезпечення на державному рівні всім необхідним для лікування пацієнтів гальмує цей процес. Проводячи урядові реформи, певен директор центру з медичних питань Микола Табола, необхідно зважати на соціальний статус людей, серед яких чимало малозабезпечених, пенсіонерів, людей з інвалідністю. І вони самі не в змозі купувати дорогі препарати, проходити обстеження. Тоді як рак — чи не найбільша проблема здоров’я нації. Лише цього року, за підрахунками фахівців, кількість хворих на такі недуги перевищить цифру 200 тисяч.

Ще на початку 2020-го для вдосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань можновладці передбачили у бюджеті 61,55 мільйона гривень. Проте, на жаль, українці цієї діагностики так і не дочекалися, бо державні кошти, виділені на неї, все з тієї ж щедрої владної руки дістались Укравтодору (див. СВ від 06.12.2020. — Ред.). Гроші спрямували на «покращання» стану доріг загального користування у Львівській області. Саме про це йдеться у розпорядженні Кабміну №1276-р від 21 жовтня ц. р. Таке урядове рішення набуло неабиякого суспільного резонансу. Більшість людей ним слушно обурюються. І вважають за необхідне скасувати скандальну директиву та повернути кошти онкохворим. Якщо влада готова не на словах, а на ділі почути голос народу і бути з народом, — хай почує!

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

Микола ВАЛЕРЧУК.

ДИТИНСТВО і юність Дмитра Васильовича Чинника минули у знаменитому селі Летава Чемеровецького району Хмельниччини. Це край, де за надзвичайні трудові досягнення в сільськогосподарському виробництві 11 місцевим жителям присвоєно високе звання Героя Соціалістичної Праці. Тож не випадково Дмитро Васильович подавсь у хлібороби. Закінчивши Уманський сільськогосподарський інститут, працював агрономом, затим першим заступником начальника управління сільського господарства Хмельницького облвиконкому. За новаторство і прогресивні підходи у розвитку аграрної галузі області Дмитра Чинника призначили начальником Головного управління землеробства республіканського міністерства. 1975-го він повернувся на Поділля і очолив облсільгоспуправління.

За багато років Дмитро Васильович навчив і виховав сотні майстрів землеробської справи, які стали професіоналами на цій ниві. Як ветеран війни і праці він брав активну участь у діяльності обласного товариства ветеранів, займався патріотичним вихованням молоді. Днями йому виповнилося 90 років. Дмитра Васильовича Чинника вітають зі славним ювілеєм ветерани Хмельниччини. Приєднуються до них усі земляки. З роси й води вам, ювіляре, при доброму здоров’ї неодмінно досягнути життєвої вікової вершини!

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове