Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Пора до праці        

Зенон МИХЛИК.

ДЕПУТАТАМИ Хмельницької обласної ради стали 64 обранці від семи партій. Понад 19 відсотків голосів отримала партія «Команда Симчишина», майже 18,5 — «За майбутнє», у їхніх представників по 13 депутатських мандатів. Майже однаково проголосували виборці за кандидатів від партії «Слуга народу» і партії «За конкретні справи» (14,8% — 14,04%), отож мають в обласному парламенті по 10 місць. Решта дісталася депутатам від партії «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка.

У Хмельницькій районній раді в результаті перерахунку підсумків голосування змінився розподіл мандатів між політичними партіями. Згідно з уточненим протоколом ТВК, склад райради формують 6, а не 7 партій. Не змогла подолати 5-відсоткового бар’єру медведчуківська «Опозиційна платформа — За життя».

Селу необхідні робочі руки

УПРОДОВЖ січня — жовтня цього року в сфері сільського господарства працевлаштувалися майже чотири тис. осіб. Переважно за професіями тракторист-машиніст, озеленювач, тваринник, плодоовочівник, також потрібні були підсобні робітники. За сприяння обласної служби зайнятості 1,8 тис. безробітних громадян пройшли навчання і стали кваліфікованими електрогазозварниками, слюсарями, водіями автотранспортних засобів тощо. Нині на селі ще залишається сотня вакантних місць.

Програма на завершенні

ЩЕ ДВІ нові амбулаторії загальної практики сімейної медицини відкрилися у селах Сокиринці та Вільхівці Чемеровецького району. Вони збудовані в рамках реалізації державної програми «Доступна медицина» і обслуговуватимуть понад п’ять тисяч пацієнтів. Услід за ними, через кілька днів, відчинив двері аналогічний заклад у селі Розсоша Хмельницького району. Він 29-й із 30, запланованих згаданою програмою.

Амбулаторії оснащені необхідним обладнанням і комп’ютерною технікою, яка дає змогу сімейним лікарям консультуватися в режимі онлайн зі спеціалістами вузького профілю не лише районного чи обласного рівня, а й провідних медичних закладів країни. Лікарі забезпечені житлом, закуплені повнопривідні автомобілі Renault DUSTER, щоб була змога оперативно надавати допомогу пацієнтам у віддалених селах.

Будівництво закладів розпочалося 2018 року за рахунок коштів субвенції державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів.

Гарна ідея

НА ОДНОМУ з будинків обласного центру може з’явитися малюнок-мурал, який зображатиме янгола-охоронця, що оберігає спокій мешканців. По суті, це символ дислокованого в місті 8-го полку спеціального призначення. Як зазначає авторка проєкту Тетяна Волошина, тема увічнення пам’яті воїнів, які віддали за Українську державу своє життя, є досить актуальною: «Наша земля — наші герої!»

Ідею уже підтримали багато хмельничан.

«Хлопці нам дякують, а ми їм»

ВІДКОЛИ на Сході України триває війна, десяток жінок із волонтерської організації «Маскути» сплели і передали нашим військовим 500 маскувальних сіток, найбільша з них мала площу майже 220 квадратних метрів. Виготовляють їх з відходів швейного виробництва, викроюючи для цього вільний час після роботи або у вихідні.

Чергову партію сіток волонтерки планують відправити бійцям на передову до Нового року. Кажуть: «Хлопці завжди нам дякують. А ми дякуємо їм, що захищають Україну».

Тепер — до клубу

ЗА ПОРАДОЮ військових із Канади, у Кам’янець-Подільському гарнізоні відкрили Клуб сержанта. Майже такий, як в арміях провідних країн світу. Облаштували його в приміщенні місцевого Будинку офіцерів.

— Створили умови для відпочинку, згуртування колективу, фізичного розвитку, проведення офіційних зустрічей, духовного виховання, психологічної реабілітації, надання правової допомоги, — розповів заступник начальника Об’єднаного навчально-тренувального центру ЗСУ з морально-психологічного забезпечення підполковник Богдан Беркута.

Не наснилося, таки сон-трава

У ЛИСТОПАДІ неподалік села Субіч (територія Національного природного парку «Подільські Товтри») …розквітла сон-трава. Доцентка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Людмила Казімірова каже, що раніше не випадало бачити цвітіння весняної квітки скелястих товтр Кам’янецького Придністров’я у передзимову пору. Феномен пояснила тим, що після тривалої посухи прийшли рясні дощі та й потеплішало.

На жаль, кажуть науковці, подібне явище хоч і милує око, та радіти йому не варто. Річ у тому, що кожна з червонокнижних особин, які зацвіли пізно восени, навесні вже не розквітне. Отже, не дасть насіння.

Виникла потреба загородитися

НА ПРИРОДНИЧІЙ карті Хмельниччини постав новий об’єкт заповідного фонду місцевого значення — дендрологічний парк «Юннатівський». Він розташований на території обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Віддавна школярі вирощують тут дерева, кущі, трав’янисті рослини, серед яких рідкісні, червонокнижні та зникомі.

Новий статус навчально-дослідної земельної ділянки з’явився не випадково — щоб убезпечити недоторканність її території од зазіхань новоявленої «еліти» — нахабних грошовитих бізнесменів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорсткий карантин — під питанням
Читати
Насамперед не нашкодити
Читати
Нас чекає подорожчання енергоносіїв
Читати
Не вистачає, бо зростає кількість
Читати
Підкидали грошей, та де вони?
Читати
Сподіваються на азарт
Читати
У лідерах — центр і північ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове