Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Ціни на старті

Маргарита СИТНИК.

ДО КІНЦЯ року прогнозоване здорожчання хліба в державі становитиме 15-20%. Про це йдеться у листі-попередженні, направленому Всеукраїнською асоціацією пекарів Прем’єр-міністру. Серед головних причин — стрімке зростання цін на сировину (борошно, цукор, олію, дріжджі) та невпинно повзуча девальвація гривні. Так, від початку року вартість пшениці (50% собівартості хліба) виросла на 40%, тільки за вересень — на 25%. Крім того, і закупівельні ціни на цукор у серпні-вересні збільшилися на 47%, чому немає економічного обґрунтування. Також невпинно «важчають» і ціни на соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії. Компанії також істотно збільшили витрати на запобіжні заходи, пов’язані з СOVID-19…

Водночас у листі до Прем’єр-міністра пекарі попросили звернути увагу на масштабний експорт пшениці з України, який відбувається нині. Бо через зростання експорту зерна можливий дефіцит борошна.

Ваша паця не зареєстрована? Штраф!

НАРОДНІ депутати знову «взялися» за одноосібні господарства, зокрема, власників сільськогосподарських тварин. Як відомо, законом передбачено, що утримувану велику рогату худобу, а також кіз і свиней належить реєструвати та здійснювати над ними належний ветеринарний нагляд. Утім, якщо мова про вирощування худоби не на продаж, а суто для потреб родини, це мало хто нині й робить… У Верховній Раді перебуває на розгляді законопроєкт, в якому пропонується збільшити розмір штрафів для громадян за порушення законодавства з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин у розмірі від двох до 10 мінімальних заробітних плат. Ідеться про суми від 10 тисяч до 50 тисяч гривень (нині від 255 до 850 грн). У документі сказано, що Нацполіція має право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Щоправда, як повідомляє Українська аграрна конфедерація, депутати водночас обіцяють спростити і механізм відшкодування коштів із держбюджету власникам свійських тварин.

Пандемія перешкодила

УКРАЇНА посідає 4-те місце у світі за обсягами експорту волоських горіхів. Однак за перші дев’ять місяців року доходи виробників скоротилися на 19% і принесли їм 60,1 мільйона доларів — найнижчий показник за останні три сезони. Причина такого стану справ — пандемія, котра, як відомо, суттєво підкосила торгівлю в усьому світі. На 60% скоротився обсяг експорту в Туреччину, значно менше продали Білорусі, Греції, Румунії, Лівану, ОАЕ та Грузії. Натомість значно збільшився експорт у країни Європи: в Нідерланди — удвічі, у Німеччину — на 90% та в Австрію — на понад 80%. Також зросли поставки до Угорщини, Італії, Британії та Казахстану.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорсткий карантин — під питанням
Читати
Насамперед не нашкодити
Читати
Нас чекає подорожчання енергоносіїв
Читати
Не вистачає, бо зростає кількість
Читати
Підкидали грошей, та де вони?
Читати
Сподіваються на азарт
Читати
У лідерах — центр і північ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове