Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Холодомор в амбулаторії

Микола ЮРЧИШИН.

ЩЕ КІЛЬКА років тому в Ольшаниці Рокитнянського району Київщини функціонувала дільнична лікарня, котра, крім цього населеного пункту, обслуговувала ще шість навколишніх сіл — Шарки, Луб’янку, Любку, Калинівку, Першотравневе, Бушеве. Проте після недолугої медичної реформи лікарню в селі закрили. Натомість у чотирьох кімнатах цього приміщення розмістили амбулаторію, в якій працюють сімейний лікар, кабінети щеплення дітей, денного стаціонару та гінекологічний. Хоч-не-хоч, а хворі почали призвичаюватись і до таких умов.

Та ось раптом телефонний дзвінок до редакції від сімейного лікаря Ольшаницької амбулаторії Андрія Івановича Диби: «Скільки можна знущатися з людей та медичного персоналу! 19 листопада з «благословення» директорки Рокитнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Олександрівни Ярої спустили воду з опалювальних батарей, а також відключили холодну воду. Торік на опалювальний сезон у районі на нашу медичну установу виділили 92 тисячі гривень, а нинішнього року, сказали, нема коштів. Обігрівайтесь, як хочете. Тому зараз в амбулаторії гуляє нестерпний холод — в кабінетах 3-4 градуси тепла. Хіба за такої температури можна обстежити хворого? Пацієнти відмовляються роздягатися, бояться ще більше застудитися. Незрозумілу позицію щодо цього зайняв поки що чинний на сьогодні сільський голова Павло Анатолійович Пахаленко. Як нам бути далі?»

— Ми змушені були піти на такий крок через недостатнє фінансування та подорожчання газу, — сказала у телефонній розмові з кореспондентом «СВ» директорка Рокитнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Яра. — Однак без тепла амбулаторію не залишимо. Вже сьогодні завеземо туди електрообігрівачі. А загалом це приміщення — власність сільської ради, і вона мала б подбати про опалення. Ось уже створюється територіальна громада, котра, можливо, буде брати участь у якихось грантах, тоді проблем в амбулаторії з теплом не виникатиме. А поки що маємо те, що маємо.

— Чи не краще було б установити дров’яний котел? — запитую в сільського голови Ольшаниці Павла Пахаленка.

— Ми вже такий котел установили в загальноосвітній школі, тепер опалення дровами нам обходиться значно дорожче, ніж було газом, — відповів Павло Анатолійович. — А загалом я не бачу виходу з цього становища без належної підтримки державою освіти і медицини.

Через кілька днів я зателефонував сімейному лікареві Андрію Дибі, який щойно приїхав велосипедом за 15 кілометрів з райцентру (так він щодня добирається на роботу), поцікавився, чи доставили електрообігрівачі.

— Привезли один, але він так гріє, як мокре горить. Холодної води так і не підключили. А лікареві після огляду кожного хворого потрібно бігти до крана і мити руки з милом. То хіба це турбота про медицину?

Ось такі реалії життя. Що скажете, «слуги народу»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорсткий карантин — під питанням
Читати
Насамперед не нашкодити
Читати
Нас чекає подорожчання енергоносіїв
Читати
Не вистачає, бо зростає кількість
Читати
Підкидали грошей, та де вони?
Читати
Сподіваються на азарт
Читати
У лідерах — центр і північ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове