Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Переповнені сиротинці

Олена КОЩЕНКО.

ДЕРЖСТАТ опублікував приголомшливий соціальний звіт. Один рядок у ньому особливо вражає: від початку року в Україні всиновили втричі менше дітей, ніж торік. Так, за десять місяців 2020-го пощастило перебратися з казенного сиротинця у нову родину лише 694 дітям.

За останніх десять років це загалом нечуване зменшення кількості усиновлень в Україні, констатують експерти. Невсиновлені діти заповнюють інтернати, які мали б уже цього року закривати. При цьому найгірші справи з усиновленням рідних братиків і сестричок. 90% сиріт, які змушені жити в інтернатах, — це так звані сімейні групи, по троє, четверо чи п’ятеро дітей.

У нашій країні четвертий рік триває реформа інтернатів, згідно з якою 90% закладів мають закрити, бо для дітей знайдено сім’ї. Однак поки що понад 700 інтернатів усе ще працюють, у них перебуває 77 тисяч дітей.

«Мінімалка» у нас і у них

МІНІМАЛЬНА зарплата в Україні становить 5 тисяч гривень (це 150 євро). Такий оклад, як свідчать вакансії інтернет-порталів із пошуку роботи, зазвичай пропонують двірникам, вахтерам, помічникам вихователя ясельної групи, прибиральникам, комірникам, автомийникам, вантажникам, різноробочим, кур’єрам. У Європі «мінімалку» отримують люди практично тих же професій. Тільки от мінімальна зарплата у країнах істотно різниться. Так, у Болгарії вона дорівнює 312 євро, у Латвії — 430, Угорщині — 487, Чехії — 575, Литві — 607, Польщі — 611, Португалії — 741, Словенії — 941 євро…

На перший погляд може здатися, що мінімальна зарплата, наприклад, у Словенії — це солідна сума. Проте в цій країні, як і в більшості держав ЄС, життя теж значно дорожче, ніж у нас, себто харчі, промислові товари, послуги і т.д.

Їдуть і їдуть українці на заробітки в ЄС

СЬОГОДНІ за кордоном працює щонайменше 3,5 мільйона наших співвітчизників. У часи, коли карантину ще не було, число трудових мігрантів з України сягало, за різними оцінками, від 7 до 9 мільйонів чоловік по всьому світу (це з урахуванням і сезонного заробітчанства).

Заробітчани регулярно переказують кошти своїм сім’ям. За даними НБУ, від початку року сукупно вони відправили в Україну майже 9 мільярдів доларів. До того ж почали переказувати вищі суми: пересічно один переказ збільшився на 33%, до 510 доларів. А країни, з яких заробітчани пересилають найбільше коштів, — це США, Італія, Ізраїль, РФ та Німеччина.

Таки проведуть перепис населення

НАВІТЬ після «електронного перепису» населення (за допомоги мобільних операторів та кількох державних реєстрів), проведеного у січні нинішнього року, коли було оголошено, що в державі налічується 37,3 мільйона громадян, експерти досі продовжують спростовувати його результати. Обґрунтовують свою правоту по-різному. Тож зрештою в Кабінеті Міністрів Дениса Шмигаля вирішили все-таки провести традиційний перепис населення. Він уже є в урядовій програмі, але, як ідеться у повідомленні КМУ, це дорогий захід, до якого потрібно готуватися мінімум півтора року. Також його складно виконати з огляду на нинішні реалії з коронавірусом.

Нагадаємо, другий всеукраїнський перепис населення України мав відбутись у листопаді-грудні поточного року. Його проведення планується ще з 2011-го. Останній робили майже 20 років тому — 2001-го. Тоді кількість населення нашої країни становила 48 млн 457 тис. осіб.

Зросте прожитковий мінімум

МІНІСТЕРСТВО фінансів повідомило про те, що від сьогодні, 1 грудня, відбулося планове підвищення соціального показника — розміру прожиткового мінімуму. Відтак загальний показник на одну людину в розрахунку на місяць становить 2189 грн, для дітей до 6 років — 1921 грн, для дітей від 6 до 18 років — 2395 грн, для працездатних осіб — 2270 грн, для осіб, які втратили працездатність, — 1769 (пенсіонери розбагатіли «аж» на 57 гривень). Усі, хто зараз одержує менше, можуть розраховувати на доплату до зазначеного рівня.

Іще до відома: в нашій країні прожитковий мінімум у доларах США — 75 доларів на людину на місяць. Мінімальна ж зарплата — 176 доларів. Це означає, що понад чверть співвітчизників живе за межею бідності.

Рушниця в хаті

У ПАРЛАМЕНТСЬКІЙ фракції «Слуга народу» розробили законопроєкт «Про обіг цивільної зброї і боєприпасів до неї». Документ має на меті дозволити громадянам України збройний самозахист від нападників. У ньому даються визначення застосовуваним термінам і поняттям, окреслюються засади державної політики у сфері обігу вогнепальної цивільної зброї та бойових припасів до неї.

Зокрема, у законопроєкті перераховуються такі категорії цивільної вогнепальної зброї: автоматична вогнепальна зброя, гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична), короткоствольна вогнепальна зброя, довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя, довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Для набуття права на зброю потрібна буде страховка та реєстрація в Єдиному державному реєстрі цивільної зброї. Також необхідно пройти спеціальні курси опанування правил поводження зі зброєю та її застосування.

Нагадаємо, голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін заявив, що неврегульованість цього питання призвела до сформування в державі найбільшого у Європі «чорного» ринку зброї, який уже не здатні контролювати правоохоронці.

Зросли розцінки на пенсійний стаж

ВЖЕ з 1 січня 2021 року громадянам, які досягли 60-річного віку, але яким для отримання пенсії не вистачає страхового стажу, доведеться або відкласти свій вихід на заслужений відпочинок іще на три роки, або ж докупити собі страховий стаж. Але заплатити за нього доведеться вже значно дорожче. Причому, попередили у Пенсійному фонді, розцінки на докуповування недостатнього страхового стажу дедалі тільки підвищуватимуться — пропорційно зростанню мінімальної зарплати у країні.

Так, якщо поточного року докупити один рік страхового стажу коштує 26,4 тис. грн, то вже з 1 січня 2021-го, у зв’язку з підвищенням мінімалки до 5,5 тис. грн, вартість року підскочить до 31,7 тис. грн. У липні наступного року мінімальна зарплата зросте до 6 тис. грн, а слідом і вартість одного року для пенсіонерів — вона становитиме аж 34,3 тис. грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорсткий карантин — під питанням
Читати
Насамперед не нашкодити
Читати
Нас чекає подорожчання енергоносіїв
Читати
Не вистачає, бо зростає кількість
Читати
Підкидали грошей, та де вони?
Читати
Сподіваються на азарт
Читати
У лідерах — центр і північ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове