Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • Знакові постаті

«Популізм — це служіння людям»

Минулої п’ятниці Юлії Тимошенко виповнилося 60 років

Василь ПІДДУБНЯК.

ОСТАННІМ часом із-під політичного сонця, більше смалкого, ніж благодушного, «Наша Юля», «Леді Ю», «Юлічка», «Тигрюля», «Газова принцеса» і навіть «Залізна леді» начебто перейшла у тінь.

Перепочинок перед черговою «бурею» чи тактика досвідченого, із 23-річним стажем, українського політика? Цього достеменно не знає ніхто. Може, й вона сама, бо, як сказав апостол Павло, «несповідимі шляхи Господні».

Народилась Юлія Тимошенко, українська державна та політична діячка, підприємиця, 27 листопада 1960 року в Дніпрі. 1984-го закінчила Дніпровський національний університет і отримала диплом із відзнакою за спеціальністю «економіка праці» з кваліфікацією «інженер-економіст». За розподілом працювала на Дніпровському машинобудівному заводі на посаді інженера-економіста.

Далі — приватний бізнес.

У 90-х рр. минулого століття Юлія Володимирівна очолювала низку приватних компаній із торгівлі бензином і газом, з видобутку природних копалин, зокрема корпорацію «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), оборот якої 1996 року становив $11 млрд.

Народний депутат України (із 1997-го) семи скликань, у п’яти — у фракціях Блоку Юлії Тимошенко, «Батьківщина».

10-й та 13-й Прем’єр-міністр України (2005-й та 2007—2010-й, за президентства Віктора Ющенка), перша жінка на цій високій посаді, віцепрем’єр-міністр України з питань паливно-енергетичного комплексу (1999—2001-й), одна з лідерів Помаранчевої революції (2004-й), керівниця партії «Батьківщина» та Блоку Тимошенко.

Із 5 серпня 2011-го по 22 лютого 2014-го була політв’язнем режиму Януковича (реабілітована Верховним Судом України та Європейським судом із прав людини).

Юлія Тимошенко тричі балотувалась у президенти і жодного разу не перемагала. На виборах у 2010 році здобула 45,47% і програла у другому турі Вікторові Януковичу. 2014-го — програла у другому турі Петру Порошенкові, її результат — 12,81%.

Торік на президентських виборах не вийшла у другий тур, посівши третє місце, за неї проголосували 13,4%.

Будучи впливовим політиком і державним діячем, Юлія Тимошенко (не в приклад нинішнім «верховодам»!) чимало уваги приділяла проблемам українського села. У 2009 році «наша Юля», будучи на чолі уряду, схвалила концепцію державної програми розвитку земельних відносин в Україні до 2020 року, яка передбачала запровадження земельного ринку. Публічно помилок очолюваного нею уряду і власних не визнавала, проте у грудні 2017-го з парламентської трибуни звернулась до експансивних прихильників розпродажу найбільшого багатства народу: «Зупиніться! Земля українська безцінна, а ринкова її вартість — 3,5 трильйона євро. Це 40 років ВВП країни. І якщо ви зараз розбазарите те, що вам не належить, то судити вас буде народ».

Юлію Тимошенко часто звинувачують у популізмі. Відповідь на це звинувачення «залізна леді» дала у листопаді 2018-го — на форумі «Нова соціальна доктрина»: «Будь-яке правильне, виважене рішення в інтересах людини оголосили гріхом — популізмом. Хочеш знищити будь-яку розумну, але не вигідну нинішнім клептоманам ідею, назви її популізмом. Хочеш дискредитувати політичного опонента, який став на сторону людей проти системи, оголоси його популістом».

За кілька днів до нинішнього ювілею Юлія Володимирівна зробила такий запис на своїй сторінці у соціальній мережі: «Уряд на рік відтермінував вступ у дію постанови про підвищення зарплат освітянам... Серйозно?! Тобто на мільйонні виплати Коболєву (голова правління НАК «Нафтогаз України». — Ред.) та дармоїдам у наглядових радах держпідприємств гроші є, а на 4 прожиткові мінімуми для вчителя немає? Звісно, ми не миритимемось із цим неподобством. Наша фракція простежить, аби у бюджеті на наступний рік були належно профінансовані головні сфери відповідальності держави перед народом — армія, транспорт, освіта, медицина, передбачена підтримка малого бізнесу. Видаткам, пов’язаним із боротьбою з епідемією, буде приділена особлива увага!».

Є ще порох у порохівницях! Із роси і води Вам, Юліє Володимирівно! І многая літа!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорсткий карантин — під питанням
Читати
Насамперед не нашкодити
Читати
Нас чекає подорожчання енергоносіїв
Читати
Не вистачає, бо зростає кількість
Читати
Підкидали грошей, та де вони?
Читати
Сподіваються на азарт
Читати
У лідерах — центр і північ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове