Архів
Вівторок,
1 грудня 2020 року

№ 92 (19840)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень

Грудень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

І сніжитиме, і дощитиме

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ОСТАННІЙ місяць осені, як і два попередні, виявився теплішим за кліматичну норму, однак не досяг температурних рекордів минулого року. У середині місяця на сході країни вже спостерігалася справжня зима із морозами мінус 10-20 градусів і сніговим покривом. Однак в останні дні листопада і в цьому регіоні розпочалася відлига. Похолодання на сході відбувалося поступово і шкоди озимині не завдало. В цей же час на заході країни та у південних областях трималася дуже тепла для кінця осені погода з температурами повітря вдень до 10-17 градусів тепла.

У листопаді було мало опадів, проте велика кількість туманів і мряки, що надзвичайно важливо для росту та розвитку озимини.

Тепла погода у першій половині місяця, коли температура повітря вдень підвищувалася до плюс 10-17 градусів, сприяла тому, що пізні посіви озимини, яких нинішнього року більш як половина, утворили сходи і розпочали кущіння. Напередодні справжньої зими більшість площ у доброму та задовільному станах. Кількість і частота несприятливих агрометеорологічних явищ для перезимівлі сільськогосподарських культур (вимерзання, тривала дія льодяної кірки) останніми роками в Україні значно зменшилися, однак імовірність таких явищ не зникла.

Грудень — перший зимовий місяць, у другій його половині за кліматичною характеристикою вже повинна панувати зима. Однак нинішнього року, як і торік, синоптична ситуація складається так, що початок першого зимового місяця за характером погоди буде ніби продовженням листопада. Сильних морозів не передбачається, часом дощитиме і сніжитиме, температура повітря вдень і вночі очікується від 2-4 градусів морозу до 2-4 градусів тепла, у найтепліші дні можливе підвищення денної температури повітря до 5-9, на півдні — до плюс 9-15 градусів тепла. Утворення стійкого снігового покриву на початку місяця мало­ймовірне. За розрахунками, така осіння погода може спостерігатися до середини місяця.

За місячним прогнозом погоди, у грудні 2020-го середня місячна температура очікується вищою за кліматичну норму на 1,5-2,5 градуса і становитиме 1-4 градуси морозу, на півдні — близько 0 градусів. Місячна сума опадів у західних областях передбачається в межах 40-70 мм, що близько до норми, на решті території — менше кліматичної норми (25-35 мм).

За кліматичними даними, грудень, як правило, холодніший за листопад на 4-6 градусів. Середня температура повітря у північно-східних областях становить близько 4-5 градусів морозу, поступово підвищуючись у південному та південно-західному напрямках. Опади випадають здебільшого у вигляді снігу, в результаті чого утворюється стійкий сніговий покрив. Дуже важливо використати всі можливості для накопичення снігу на полях. Утім, останніми роками його буває обмаль, дедалі частіше йдуть дощі.

Сильні морози у грудні спостерігаються, коли на територію України надходять холодні повітряні маси з північного сходу. Така синоптична ситуація трапляється досить часто внаслідок того, що взимку над Європою відбувається активна циклонічна діяльність. Вона спричиняє інтенсивний обмін повітря і значну нестійкість погоди, в тому числі і похолодання. Найнижча температура у грудні за весь період інструментальних спостережень за погодою в Україні досягала 27-36 градусів морозу, в зоні Карпат — до 40 градусів, на Півдні України — до 20-26, на Південному березі Криму — до мінус 12-16 градусів.

За аналізом метеорологічних показників за останні 10 років, першого зимового місяця в Україні переважав зимовий режим погоди з короткочасними морозами. Найхолоднішими були останні місяці року у 2012-му та 2014-му, коли морози досягали мінус 18-28 градусів, а найтеплішими — у 2011, 2017 та 2020 роках, коли вдень температура повітря часом підвищувалася до 9-18 градусів тепла.

Грудень — це сутінки року, тривалість сонячного сяйва становить лише 14 відсотків максимально можливої і в середньому не перевищує 30 годин на місяць, у січні вона збільшується до 40, у лютому — до 60 годин. За багаторічними спостереженнями, у грудні пересічно спостерігається 21 день без сонця, у січні — 18, у лютому — 14.

Дні у грудні найкоротші в році. 22 грудня — день зимового сонцестояння, або день сонцевороту. Тоді Сонце повертає на літо, і вже 24-го тривалість світлового дня подовжиться на хвилину.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

8,                    вівторок,              2-5         год.

12,                  субота,                 21-23      год.

14,                  понеділок,           17-20     год.

16,                  середа,                 21-23      год.

17,                  четвер,                7-10        год.

21,                  понеділок,           11-13      год.

22,                  вівторок,             2-5         год.

24,                  четвер,                 14-16      год.

25,                  п’ятниця,            2-4         год.

30,                  середа,                 5-8          год.

 

Третя чверть (спадаючий):

8.12 — схід 22:24, захід — 13:06.

Новий:

14.12 — схід 7:27, захід — 15:40.

Перша чверть (зростаючий):

22.12 — схід 12:34, захід — 22:21.

Уповні:

30.12 — схід — 16:09, захід — 8:23.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове