Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Доречні зміни

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Уряд вніс зміни до Правил дорожнього руху. Зокрема, відтепер велосипедам дозволено рухатись смугою для громадського транспорту.

У ПОЯСНЮВАЛЬНІЙ записці Кабміну йдеться про те, що останніми роками в Україні кількість людей, які пересуваються на велосипедах, збільшилась на понад 25%. Але, на жаль, більшість водіїв машин забувають, що велосипедисти за умови дотримання певних правил безпеки є такими ж учасниками дорожнього руху, як і автомобілісти. «За останні два роки частка ДТП з участю велосипедистів різко зросла, — каже член велосипедного клубу міста Хмельницький Олександр Воронецький. — Значна частина цих пригод сталася саме у швидкому автомобільному потоці. Середня швидкість звичайних автівок у населеному пункті понад 50 кілометрів за годину, громадського транспорту — 20 кілометрів за годину. Тож дозвіл їхати смугою останнього має позитивно вплинути на безпеку велосипедистів».

Якщо перше нововведення актуальніше для мешканців міст, то друге стосується всіх, а сільського населення і поготів. Задля поліпшення умов безпечного руху запроваджується обов’язкове використання флікерів — світловідбивних елементів. Їх потрібно носити темної пори доби людям, які рухаються вздовж дороги. «Форма може бути різноманітна: значки, наліпки, жилети, — пояснює експерт із питань транспортної безпеки Євген Ситник. — Головне — функціональність, адже спеціалісти довели: завдяки таким елементам пішохода розгледіти можна за 130 метрів, а без них — лише за 18-25». І це насправді так. Чимало водіїв подумки дякували Богові, коли розуміли, що дивом не наїхали на пішохода, який рухався узбіччям у сутінках. Світловий потік фар спрямований так, що побачити людину у ньому можна тільки в останню мить. І навіть якщо швидкість у машини незначна, водій може не встигнути вивернути кермо. Як результат, трагедія для двох родин — і пішохода, і водія… Дбайливі батьки і без будь-яких постанов чіпляють дітям, яким доводиться йти до школи, переходячи дорогу або вздовж автомобільних трас, флікери на одяг чи рюкзаки. Світловідбивні стрічки продаються майже в кожному магазині рукоділля, браслети — у супермаркетах, веломагазинах, у крамницях з іграшками (дітям вони дуже подобаються).

Уряд також змінив правила їзди інструкторів із водіння та пасажирів таксі. Відтепер вони зобов’язані використовувати паски безпеки. Це правило не поширюватиметься на осіб з інвалідністю, фізіологічні особливості яких не дають змоги використовувати ремені безпеки.

До речі, можливо, на українських водіїв чекає ще одне нововведення. Їх хочуть зобов’язати на законодавчому рівні міняти літні шини на зимові. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі заявив заступник голови Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. «Зимова гума має набагато краще зчеплення з дорогою в зимових умовах, а літня при температурах нижче +7°С дубіє і втрачає свої властивості. Як результат, збільшується гальмівний шлях. Ось чому треба обов’язково «перевзувати» свій автомобіль, — написав О. Білошицький. — Ті, хто ігнорує цю необхідність, наражаються на більший ризик потрапити в ДТП. Адже маневри не завжди виходять такими, як хотілося б. Особливо, коли сніг і ожеледь. Такі водії наражають на небезпеку не тільки себе, а й інших».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Несвяткові свята
Читати
Таки торгуватимемо
Читати
План перевиконали, а грошей нема?
Читати
Нема контролю — роблять, що хочуть
Читати
«Пакунок малюка» повертається
Читати
Вербують по всьому світу
Читати
Носіть маску правильно
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове