Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Молитовник проти ворогів беззаконних

Антоніна КІЗЛОВА.

27 листопада (14 листопада за ст. ст.) — день святого апостола Філіппа (Пилипа), одного з 12 найближчих учнів Христових, земляка першоверховних апостолів Петра й Павла, котрий закінчив 87-річний земний шлях розіп’ятим за віру на хресті.

З дитинства уродженець Віфсаїди Галілейської (територія сучасного Ізраїлю) вивчав Святе Письмо, тож, почувши, що неподалік проповідує обіцяний там Спаситель, одразу вирішив Його послухати.

Ім’я Філіппа згадується в усіх чотирьох Євангеліях. А ось про те, що він робив, перебуваючи поряд із Христом, розповів апостол і євангеліст Іоанн. Зокрема вказав, що саме цей його сподвижник під час Таємної вечері наважився попросити, аби Син Божий показав Свого Отця. Ймовірно, Іоанн був близьким другом Філіппа.

Про подальшу долю угодника в Новому Завіті не йдеться, згадки збереглися тільки в переказах.

Після зішестя Святого Духа на апостолів Філіпп вирушив проповідувати до Галілеї. Саме там вимолив собі дар цілющої молитви. Потім вирушив до грецьких земель, де намагався навернути до християнства іудейських переселенців. Саме один із них звів на апостола наклепи перед старозавітними первосвящениками та книжниками. Мовляв, той разом із друзями викрав тіло Христове, щоб потім розповідати про чудо воскресіння. Філіпп у свою чергу викрив римських вартових гробниці, котрі за хабар поширили чутки про викрадення. Ті, хто в це не повірив і намагався далі гудити Філіппа, раптом осліпли, а зір до них повернувся лише за молитвами угодника. Тоді більшість із них вирішили охреститися. Філіпп висвятив їм єпископа й рушив до Сирії, звідти — до Малої Азії, Лідії, Місії, Фригії.

У фригійському місті Ієраполіс (територія сучасної Туреччини) в часи правління імператора Доміціана (81-96 рр.) подвижника ув’язнили. Після тривалих прилюдних катувань стратили. Там, де пролилася його кров, за три дні виросла виноградна лоза, яка вказала на те, що Філіпп отримав вічне блаженство в Царстві Божому.

День пошанування святого передує Різдвяному посту, котрий в українських землях назвали на його честь Пилипівкою. На Святвечір до батьків приходили доньки із зятями, які недавно одружилися, сходилася молодь на вечорниці. Також господарі на Пилипа уважно спостерігали за погодою. Дощ обіцяв на наступне літо багатий урожай пшениці, іній — вівса.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Несвяткові свята
Читати
Таки торгуватимемо
Читати
План перевиконали, а грошей нема?
Читати
Нема контролю — роблять, що хочуть
Читати
«Пакунок малюка» повертається
Читати
Вербують по всьому світу
Читати
Носіть маску правильно
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове