Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Грають атомними м’язами

Василь ПІДДУБНЯК.

За повідомленнями ЗМІ.

УКРАЇНСЬКА влада припускає, що Кремль може розміщувати ядерну зброю в окупованому Криму, повідомляє 24 канал. Ще 2016-го на півострові помічали ракетні установки, які можуть транспортувати ядерні заряди. За мілітаризацією Криму і ситуацією в Чорноморському регіоні постійно стежать військові аналітики і дипломати зі США та України.

«Ми знаємо, що бойовий склад поповнився 4 підводними човнами типу «Варшав’янка», а також 3 ракетними фрегатами проєкту «Буревісник», — зауважив Михайло Забродський, заступник голови комітету Ради з питань нацбезпеки і розвідки.

Ландшафт змінився, мета все та ж

ПІСЛЯ анексії Криму безпековий ландшафт Чорноморського регіону змінився, а територія, якій Росія створює загрозу, розширилася. Про це на Львівському безпековому форумі заявив професор Національного університету оборони, асоційований професор і доцент Національної школи політичних та адміністративних досліджень Бухареста Юліан Кіфу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На думку експерта, вже не йдеться про дебати, які велися у ЄС на тему загрози зі Сходу та Півдня, зокрема, стосовно тероризму і неконтрольованої міграції. «Росія нині є актором у всіх цих питаннях — Сходу та Півдня одночасно», — зазначив Кіфу.

Нетиповий рік вдарив і по виноградниках

У КРИМУ завершився збір винограду на полях «Масандри». За даними підприємства, цього року зібрано майже 14,052 тисяч тонн винограду, що на 16,9% менше, ніж торік.

За словами гендиректора підприємства Яніни Павленко, в історію агрометеоспостережень, яку «Масандра» веде з 1930 року, 2020-й для виноградарства входить як «нетиповий, посушливий».

«З одного боку, посуха вплинула на вал і врожайність, з іншого — збір врожаю відбувався у комфортних умовах, мабуть, уперше за п’ять років не було втрат од граду та інших погодних форс-мажорів», — вважає Павленко.

Раніше підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020-й став найпосушливішим за 150 років спостережень. Він припустив, що Росія може визнати надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму.

Вода тільки за графіком

РІВЕНЬ води у свердловинах регіону продовжує падати, тож її за графіком отримують уже 29 міст півострова. Про це повідомив керівник окупантського підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов. Причому, за його словами, рівень води у свердловинах невпинно знижується.

«Зношення мереж приблизно скрізь однакове, тому, звісно, проблеми «в середньому по палаті» одні й ті самі», — додав чиновник.

Дослужився до в’язниці

НА КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму затримали українця. Він систематично допомагав окупаційним правоохоронцям під час затримання кримчан у справі «Хізб ут-Тахрір».

Підозрюваний співпрацював із окупантами щонайменше з 26 березня 2019 року. Він забезпечував їх транспортом для проведення незаконних обшуків у будинках кримських татар і для конвоювання затриманих у СІЗО. Про це повідомляє прокуратура АР Крим і Севастополя. Затриманий з 2012-го обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз». Як повідомляє «Українська правда», це — Федорян Микола Аурелович. До 2011-го він проходив службу на керівних посадах в органах МВС України. 2011-го звільнився в запас із посади заступника начальника МВС Криму.

Табори для постраждалих від пандемії

КМУ ЗАЯВИВ про готовність допомогти жителям нині окупованого Криму через загострення на півострові ситуації з коронавірусом. Віцепрем’єр із реінтеграції Олексій Резніков запевнив, що на адмінмежі можуть розгорнути гуманітарні табори.

Це можна зробити просто біля українських КПВВ й облаштувати там, зокрема, аптечні кіоски, повідомив він в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Ми в спрощеному режимі приймаємо гуманітарні вантажі від різних організацій. А в Мінсоцполітики швидко дають відповіді. Ці вантажі потім можуть потрапити через КПВВ на окуповані території в інтересах людей», — вважає віцепрем’єр. Також він підтвердив, що Україна вже раніше зверталася до міжнародних гуманітарних організацій через ситуацію з коронавірусом у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Хоч бузок радує око

НА ПРИСАДИБНИХ ділянках у селі Фрунзе Сакського району Криму розквітнув бузок. Місцеві жителі розповіли, що подібну аномалію пов’язують із дощами, які пройшли наприкінці жовтня, і подальшою теплою сонячною погодою.

Крім того, в полях і на узбіччях Сакського та інших районів Західного Криму розквітли деякі польові квіти, зокрема, рукола, а також густо зійшла пшениця, що залишилася на полі після літнього збору врожаю.

Халтури не витримала

РУЙНУЄТЬСЯ траса, яку будують у анексованому Криму вже третій рік поспіль. Пошкодження виявили на автодорозі Дубки — Левадки. На ній стався обвал асфальту на 7,5 метра. Руйнування почалося через неякісне виконання робіт підрядником «Сибавтобан».

Будувати дорогу почали наприкінці 2017 року. За цей час керівництво «Сибавтобану» встигло потрапити у скандал з невиплатою зарплат робітникам, отримати арешт рахунків через підозру у завищенні вартості робіт і збанкрутіти. Наразі ремонт дороги так і не завершився.

Пошкодили пам’ятник Кобзареві

В ОКУПОВАНОМУ Севастополі тамтешні робітники пошкодили гранітні плити на пам’ятнику Тарасові Шевченку. Про це повідомляють Крим. Реалії. Бронзову скульптуру генію України на постаменті, облицьованому коричнево-червоним гранітом, звели у місті нинішньої «окупаційної слави» 2003 року.

Будівельники проїхалися важкою технікою по гранітному цоколю монумента у сквері навпроти Гагарінської «райадміністрації». Навколо пам’ятника організували звалище будівельного і побутового сміття. У сквері провадиться «реконструкція», але досі не відомо, чи відновлюватимуть пошкодження постаменту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Несвяткові свята
Читати
Таки торгуватимемо
Читати
План перевиконали, а грошей нема?
Читати
Нема контролю — роблять, що хочуть
Читати
«Пакунок малюка» повертається
Читати
Вербують по всьому світу
Читати
Носіть маску правильно
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове