Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Зерна правди про «п’ять колосків»

Олена КОЩЕНКО.

У дні 87-х роковин Великого Голоду в Україні майже у кожній громаді наших співвітчизників по всьому світу спогадують мільйони замучених, заморених наших прадідів і дідів.

ТАК, Конгрес українців Канади оголосив національний тиждень поінформованості про геноцид українців у 1932-1933 роках, у рамках якого відомий історик Богдан Клід підготував цикл документальних відеолекцій про Голодомор. Завтра, коли у Торонто відбуватиметься панахида, КУК закликав усіх канадців теж ушанувати хвилиною мовчання жертв голоду в Україні, запалити свічку пам’яті та викласти світлини у соціальних мережах з думками про загиблих. Упродовж тижня чимало місцевих церков різних конфесій проводять поминальні богослужіння, під час яких б’ють у дзвони за померлими від голоду українцями.

Світовий конгрес українців закликав усіх одноплемінників та друзів України підтримати кампанію з офіційного включення терміна «Holodomor» («Голодомор») у найбільші словники англійської мови. Водночас президент СКУ Пол Ґрод представив унікальний проєкт — «Мережа нащадків», де зібрані розповіді нині розпорошених по світах синів, онуків і правнуків знищуваних страшним мором українців.

Українська громада з угорського міста Веспрем репрезентувала перекладену угорською мовою книжку Олеся Волі «Завірюха», присвячену Голодомору; в 43 найбільших кінотеатрах Об’єднаних Арабських Еміратів демонструють фільм «Ціна правди» про британського журналіста Гарета Джонса, який першим повідав про жахливий голод в Україні західним медіа.

У найбільшому храмі Нью-Йорка — соборі Святого Патрика — відбулася панахида за жертвами геноциду в Україні. Влада американського міста Сан-Антоніо, штат Техас, проголосила 28 листопада датою Пам’яті жертв Голодомору в Україні...

Громади вихідців із нашої країни в багатьох країнах, нерідко попри велику різницю у часі, через Світову мережу долучаються до заходів, які останньої суботи листопада відбуваються на території меморіального комплексу Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. Зокрема, проводять і відеомости, які завжди «відкриває» увічнена в бронзі «Дівчинка з колосками»: худенька, боса дитинка тримає в руках колоски, що нагадують про постанову від 7 серпня 1932 року «Про охорону майна держ­підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», яка передбачала розстріл навіть за п’ять підібраних на колгоспному полі колосків.

«Дівчинка з колосками» стала міжнародно упізнаваним символом. На жаль, цього року в ніч проти 22 серпня вандали поглумилися над пам’ятником. Його довелося демонтувати і відправити на реставрацію. Світовий конґрес українців звернувся із листом до Президента Володимира Зеленського, в якому закликав висловити публічну позицію засудження цього злочину проти українського народу. «У світі триває масова та скоординована кампанія антиукраїнського вандалізму: спроба спаплюжити меморіал Голодомору в Києві, вандалізм на українському цвинтарі в Торонто, сплюндрування місця майбутнього меморіалу жертвам комунізму в Оттаві та інші. Усе це — намагання кремлівських пропагандистів викреслити пам’ять мільйонів українських жертв тоталітарного режиму», — наголосив Пол Ґрод.

Водночас Світовий конґрес українців закликав наше Міністерство внутрішніх справ ретельно розслідувати злочин та забезпечити охорону Меморіалу. Проте двоногих покидьків шукають і досі…

Нагадаємо, у листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. На державному рівні правдивість цього твердження підтримали 16 країн: Канада, США, Австралія, Португалія, Ватикан, Естонія, Литва, Латвія, Грузія, Польща, Угорщина, Еквадор, Колумбія, Мексика, Парагвай, Перу. В цьому списку відчутно бракує великих та впливових європейських держав — Франції, Великої Британії, Італії і особливо Німеччини з огляду на її вагу в Європейському Союзі та приязні відносини з Росією. Натомість у документах ООН, ЄС та ПАРЄ слова «геноцид» також немає. Для ПАРЄ Голодомор — це «злочин радянського режиму проти власного народу». А Європарламент визнав штучний голод «жахливим злочином проти народу України». Немає у списку й Ізраїлю, за підтримки якого в Києві тим часом будується найбільший у світі меморіал жертвам Голокосту. Так що, як каже голова СКУ, «іще далеко не скрізь проросли «зерна правди» про українські «п’ять колосків».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Несвяткові свята
Читати
Таки торгуватимемо
Читати
План перевиконали, а грошей нема?
Читати
Нема контролю — роблять, що хочуть
Читати
«Пакунок малюка» повертається
Читати
Вербують по всьому світу
Читати
Носіть маску правильно
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове