Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Село неначе погоріло

Павло ПОХОДУН.

с. Більськ

Котелевського району

Полтавської області.

НІ, ГІРШЕ, ніж погоріло. Не витримала б душа великого Кобзаря такої наруги над земляками, яку організувала очманіла більшовицька зграя в українському селі у 1932-1933 роках.

Зовсім не посуха винна в голоді. Не було й іншої стихії, яка б погубила врожай. Він був навіть вищий (принаймні у нас), ніж у попередні роки. Цей урожай пішов за кордон, заскладувався в засіках першої робітничо-селянської держави. Під засіки були пущені чи не всі наявні церкви. Що не поміщалось чи не встигли вивезти — гнило на станціях просто неба, проте людям не дісталось. Тут треба сказати: якби була посуха, де б стільки хліба набралось? Нечуваний голод на наших благодатних землях і в місцях компактного проживання українців за межами України організувала злочинна кремлівська банда, одночасно стараючись приховати добре спланований національний і соціальний геноцид.

Передували голодомору розкуркулення й колективізація. Як колективізували, знаємо теж. Примушували впертих писати заяви під загрозою виселення, катування, доки не зламаються (активісти реготали до сліз). Знущалися з людей, ламали століттями вироблений уклад життя, творячи новий, соціалістичний.

Насильницька лінія партії активно впроваджувалася насланими уповноваженими, місцевими активістами, в які подались немало безсовісних ледарів і п’яниць. Розкуркулення багатьом із них було, як манна небесна. На новій хвилі боротьби за рівність і справедливість вони виганяли хазяїв із хат, незважаючи на плач дітей, голосіння матерів, негоду, траплялося, навіть одяг зривали з «класових ворогів». Самі ж наввипередки вселялись у їхні оселі. Довелось потім відробляти дармове житло зі штричаками в руках. Дехто з активістів навіть хизувався своєю чорною діяльністю.

Того, 1932-го, з колгоспів вимели все, про це відомо. Колгоспник не одержав за тяжку працю ні грама хліба, грошей же він не бачив ще з артілі. Це одна з основних причин голоду. Та якби не було огульного грабежу, «червоної мітли», голод був би незрівнянно менший. Адже малися в оселях деякі запаси зерна (видавалося до цього колгоспникам на кожного їдця), вдома частину присадибної ділянки засівали зерновими, кукурудзою, городина росла, худобу тримали (хоч і вирізано її було чимало, щоб не вести до колгоспу). Та все дощенту забирали активісти. Кусня хліба на столі не лишали. Вигрібали з домашніх господарств до квасолини. Навіть сяке-таке вариво перекидали, виливали на долівку. Так актив виконував план.

Що їли голодні люди, краще не переповідати. Часто це не рятувало, а прискорювало смерть. Найжахливіше, найстрашніше, до чого можна довести людину, — коли матері їли своїх дітей. Випадки такі були, хоч і не численні.

Особливо лютував голод навесні 1933 року, коли вже і сонце звало до життя, однак світило воно якось не так, несила людям було: вмирали старі й малі, по хатах і на вулицях. Мертвих, між якими інколи були ще живі, а під деякими вже хробаки заводились, найняті за скибку хліба односельці періодично звозили в загальні могили, вкидали туди трупи, як дрова.

Навесні знадобились робочі руки. Хто міг переставляти ноги, брели в колгосп гарувати за пайку, адже за умови виконання норми давали 300 г хліба з відходів або шматок макухи, та ще й на обід варили сяку-таку баланду. Хто не міг виконати норми, той і пайки не отримував, залишивши останні сили в колгоспі.

Марія Олексіївна Панченко працювала в той час розсильною у сільраді: «Серце ледве витримувало дивитись на горе і страждання односельців. Пам’ятаю, дзвонять голові сільради з району, трубка аж розривається від крику: «Мало щось у тебе померлих за останній час у селі, значить, є у людей хліб, погано шукаєте!» — це з її розповіді. Такі методи хлібозаготівлі, безсумнівно, застосовувалися по всій Україні.

Голодомор брав жертви ще й тоді, коли з’явився хліб нового врожаю, — з відомих причин. Ось деякі архівні дані. За переписом населення 1926 року, на території Більської сільської ради (сюди входили кілька невеликих хуторів, мало хто й назви їх пам’ятає) проживало 3994 людей, за переписом 1939-го — 2979. Зважмо, що народжуваність до і після війни загалом була високою, троє-четверо дітей у сім’ї вважалося небагато. Померли голодною смертю щонайменше тисяча чоловік (хоч село й не було на «чорній дошці»). Для порівняння, у війну 1941-1945 рр. загинуло 394 односельці. Нині в селі мешкає дещо більше тисячі людей.

Урожайного 1949-го колгоспникам видали на трудодень як ніколи: владі треба було прихилити селянина до себе. Адже в окопах більшість були селяни, вчора гнані й експлуатовані. Ця ж влада віддячила українському селянину, загалом українству, наказом від 22 червня 1944 року про виселення в «отдельные края», новим голодомором. Голод 1947-го — це теж складова геноциду українського народу, який комуністи списали на війну та посуху (1946 року дійсно була посуха), проте, з газетних даних, тоді лише на Румунію пішло 30 тисяч вагонів хліба — на розширення соціалістичного табору.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове