Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Вадим Вітковський: «Наш проєкт і про людей, і для людей»

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінниччина.

За сприяння та фінансової підтримки обласної влади видаються книги-історії міст, сіл, селищ і хуторів із серії «Моя Вінниччина».

ІДЕЯ втілити у життя унікальний краєзнавчо-публіцистичний проєкт належить відомому літератору і журналісту, очільникові обласної організації Національної спілки письменників України, а також директорові Видавничого дому «Моя Вінниччина» Вадиму ВІТКОВСЬКОМУ.

— Це сталося сім років тому. Тоді я видав книгу-історію свого рідного села Борівка Чернівецького району «Повій, вітре.., або Тіні незабутих предків», — розповідає автор патріотичної ідеї, вартої уваги всієї України. — На влаштованій того ж року презентації в селі побачив величезний інтерес до цієї теми наших людей…

Наступного року очолюваний мною журнал «Вінницький край» заснував серію книг-історій «Село і люди», а першим її випуском 2014-го стала моя книга-історія сіл Плоске і Млинівка Мурованокуриловецького району «Зелений рай». Написана вона у співавторстві із тодішнім заступником голови обласної ради Степаном Нешиком, уродженцем Плоского.

На самому початку у реалізації проєкту нам допомагали наші ж подільські меценати. Їхнім коштом щороку вдавалося видати лише 2-3 книги… У грудні 2019-го пощастило переконати депутатів обласної ради у важливості цієї справи. Йшлося про створення окремої видавничої комунальної установи, єдиної, до речі, в Україні, про фінансування із обласного бюджету редагування і видання книг із серії «Моя Вінниччина»… І благородне діло пішло!

— Як формується географія видань? Спонтанно чи хто швидше?

— Все відбувається планово і без надання жодних переваг якомусь району. Радує, що скрізь зацікавлені у появі таких книг, украй необхідних передовсім для освітніх закладів, бібліотек, музеїв. Бо ж таки правду кажуть: хто не знає свого минулого, той не вартий і майбутнього.

Наприкінці кожного року ми плануємо видання на наступний, виходячи із творчого запасу, запропонованого авторами, відбираємо найцікавіші рукописи, деякі доводиться дотягувати до потрібного рівня…

Щороку з обласного бюджету на цільове видання книг на Видавничий дім «Моя Вінниччина» виділяється понад мільйон гривень. У штаті видавничої комунальної установи сім чоловік, із них три професійні письменники. Редактором серії є відомий український письменник і журналіст Михайло Каменюк.

— Як сприймає видання сільське населення?

— Правду кажучи, то спочатку все йшло важко, зі скрипом. Доводилося людей просити, переконувати… Зараз же кожне таке видання книги стає для громади справжнім святом, другим Днем села, на яке збираються односельці не лише місцеві, а й приїжджі із далекого зарубіжжя…

Одного разу після презентації у далекому селі нам зателефонувала жінка і повідомила про диво: її чоловік, який ніколи не тримав у руках книги, був до читання абсолютно байдужий, після презентації у клубі книгу про історію села не випускає з рук!

Книги хочуть мати у селах і у далеких (США, Ізраїль, Італія, Польща) та близьких (Росія, Молдова) місцях проживання земляків, готові їх купувати за будь-які гроші, щоб знали нащадки своє коріння родинне… А накладів не вистачає — видаємо 200-300 примірників, з яких 40-60 передаємо авторові замість гонорару, 100 забирають громади для презентацій і поповнення бібліотечних фондів міст, сіл…

— Скільки видано книг?

— До кінця 2020 року вже буде 60 томів!.. Книга рекордів України у форматі нашого проєкту вже зареєструвала три нові рекорди України у номінації «видавництво» (найчисельніша, чотиритомна історія мого рідного села; видання бібліотечної серії книг-історій міст, сіл і хуторів коштом обласного бюджету; книга-історія села Закриниччя Оратівського району, передана у кожну хату територіальної громади).

— Що у творчих планах і чи підтримує нова влада проєкт?

— Плануємо їх видати за підтримки нових депутатів обласної ради. Із владою у нас на Вінниччині повне розуміння і творче співробітництво. Керівництво обласної ради й облдержадміністрації постійно бере участь у презентаціях у різних районах області, переконуючись, що робимо ми велику і благородну справу, вдовольняючи величезний інтерес подолян до власної, не спотвореної ідеологічними «грамотіями» історії…

Презентації видань ми обов’язково проводимо у міських і сільських громадах. І не самі, а спільно із департаментом інформаційної діяльності та комунікації облдержадміністрації, обкомом працівників агропромислового комплексу, обласної Федерації профспілок на чолі із головою Степаном Нешиком…

Зустрічі з краянами відбуваються і у кіноконцертній залі «Плеяда» облдержфілармонії, і на Фестивалі подільських громад, що проходить під гаслом «Відродимо село — розквітне Україна». Виносимо, як мовиться, на люди коротенькі найцікавіші фрагменти із уже опублікованих історій міських і сільських громад. Це заохочує земляків до розширення знань про неспотворену, величну, а нерідко і трагічну історію від великого до найменшого куточка рідного Поділля.

Плануємо провести презентацію нашого історико-видавничого проєкту у Верховній Раді України, Національній спілці письменників України та Укрінформі, щоб привернути увагу влади до цієї вкрай важливої роботи, без якої не виховати нового українця — патріота своєї країни… Щоб були «Моя Житомирщина», «Моя Київщина», «Моя Одещина» і «Моя Донеччина», «Моя Луганщина», «Мій Крим»…

Нехай лише переможемо інфекційну цю біду і зберемося знову на найвищій сцені Вінниччини, на Четвертий фестиваль подільських громад «Відродимо село — воскресне Україна». І підемо далі!

— Дякую за цікаву розповідь.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Ми маємо будувати нову державу, боротися за український гуманітарний простір, підтримувати національний культурний продукт. Держава нарешті має відчувати соціальну відповідальність і зважати на духовні потреби людей. Усвідомити, що тільки справжня культура виховує громадян. А «інфекційна» попса і кримінальний шансон — інкубатор для тітушок.

український музикант, вокаліст, композитор.

Олег СКРИПКА,

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове