Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Виставкова зала «Криниці»

Запорожці пишуть листа турецькому султанові

ЗНАМЕНИТА картина українського художника Іллі Рєпіна створена митцем у чотирьох примірниках. Роботу над величезним панно розміром 2,03 х3,58 метра живописець розпочав 1880 року і закінчив аж через… 11 років!

Етюди до грандіозного полотна художник малював у кубанській (українській) станиці Пашківській, Катеринославі (нині Дніпро) та у маєтку Качанівка Чернігівської губернії.

Поштовхом і, власне, сюжетом картини став відомий «Лист запорожців турецькому султанові» Мегмеду (Мухаммеду) IV.

Оригінал цього листа не зберігся, а за легендою його було написано 1676 року кошовим отаманом Іваном Сірком «з усім кошем Запорозьким» у відповідь на ультиматум султана Османської імперії Мегмеда (Мухаммеда) IV: «Повеліваю вам, запорозькі козаки, здатися мені добровільно і без жодного опору, і мене вашими нападами не змушувати перейматись…».

Відповідь козаків не забарилася. Атмосферу її написання і передав Ілля Рєпін.

У центрі картини зображено писаря, що сидить за столом. Напевне, він дуже задоволений покладеною на нього місією. Писар слухає те, що кажуть йому друзі, і тільки встигає записувати. Довкола нього зібралися козаки і навперебій пропонують своє: «Напиши: «Ти нашої свині старший підсвинок…»; ні, не так: «Рогатого чорта кривий брат…».

Один козак від сміху навіть звалився на бочку!

Писали-сміялися, і ось що вийшло: «Ти шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і самого люципера секретар. Який ти в чорта лицар? Чорт викидає, а твоє військо пожирає. Не будеш ти годен синів християнських під собою мати, твого війська ми не боїмося, землею і водою будем битися з тобою. Вавилонський ти кухар, македонський колесник, єрусалимський броварник, александрійський козолуп. Великого і Малого Єгипту свинар, вірменська свиня, татарський сагайдак, кам’янецький кат, подолянський злодіюка, самого гаспида внук і всього світу і підсвіту блазень, а нашого Бога дурень, свиняча морда, кобиляча срака, різницька собака, нехрещений лоб, хай би взяв тебе чорт! Отак тобі козаки відказали, плюгавче! Невгоден єси матері вірних християн! Числа не знаєм, бо календаря не маєм, місяць на небі, год у книзі, а день такий у нас, як у вас, поцілуй за те ось куди нас!..».

На картині Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» за зовнішніми веселощами криється глибокий волелюбний і незнищенний дух наших предків, якого нині нам, в Україні сущим, так не вистачає…

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Ми маємо будувати нову державу, боротися за український гуманітарний простір, підтримувати національний культурний продукт. Держава нарешті має відчувати соціальну відповідальність і зважати на духовні потреби людей. Усвідомити, що тільки справжня культура виховує громадян. А «інфекційна» попса і кримінальний шансон — інкубатор для тітушок.

український музикант, вокаліст, композитор.

Олег СКРИПКА,

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове