Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Як змінити постачальника газу?

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Зима близько, як мовилося в одному відомому телесеріалі, а з нею приходять і мороз зі снігом, котрим раді переважно тільки діти: їхні батьки та дідусі з бабусями беруться за голови, підраховуючи вартість опалення… Із серпня почав діяти ринок газу для населення, і домогосподарства можуть обирати собі постачальника палива. У зв’язку з цим до редакції надійшло чимало прохань читачів, котрі хочуть знати, як це зробити. Розбираємося нижче.

ВІДПОВІДНО до чинних правил, можна обрати будь-яку компанію, котра має ліцензію на надання таких послуг. Наприклад, власник квартири у Вінниці чи хати на Полтавщині може під’єднатися до «Запоріжжягаззбуту» або ж до НАК «Нафтогаз», змінивши місцевого постачальника. Для цього потрібно виконати дії за таким загальним алгоритмом.

Спочатку, власне, обрати нового постачальника. Перевірити, чи він має право надавати послуги, можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Щоправда, для цього потрібен комп’ютер чи смартфон і доступ до Інтернету. Люди, котрі проживають у «недіджиталізованих» селах (завзяття «зеленої» влади щодо оцифрування держави поки що вистачає лише на міста), можуть зробити це, наприклад, приїхавши у райцентр чи попросивши шкільного вчителя інформатики попрацювати на комп’ютері. Або своїх рідних чи знайомих, які мешкають у місті. Треба знати, що загалом ліцензії на торгівлю газом мають понад 500 компаній, проте не всі з них створили необхідну інфраструктуру для роботи з побутовими клієнтами (контакт-центри, системи формування платіжок тощо).

Далі треба подати заяву-приєднання встановленого зразка новому постачальнику. Це можна зробити на його сайті або надіслати відскановану чи сфотографовану паперову заяву на електронну скриньку. На додаток до заяви потрібно пред’явити постачальнику документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення); паспорт та ідентифікаційний код; інші документи, які може вимагати надавач послуг (перелік має бути на його сайті), наприклад, останній рахунок за розподіл чи постачання палива. Заяву може подати й хтось із родичів власника приміщення, проте для цього треба мати оформлену належним чином довіреність. Утім, аби дізнатися всі деталі, слід зателефонувати в контакт-центр обраного постачальника.

Тепер чекайте повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання палива. Воно має надійти впродовж 20 днів. Також протягом шести тижнів ви маєте отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника й розрахуватись із ним. Для цього у вас є 10 днів. Важлива деталь: відсутність індивідуального лічильника не перешкода для зміни постачальника.

Згідно з даними ресурсу «ГазПравда» станом на 5 листопада, нижчевказані компанії надають послуги населенню за такою ціною (вартість палива змінюється щомісяця): Paliv Energy — 6 грн за кубометр (із ПДВ); Megawatt — 6,22 грн; «Нафтогаз» — 6,33; «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» — 6,36; Yasno — 6,49; «Львівенергозбут» — 6,62; «ВКФ «ТЕПЛОБУД» — 6,65; TAS Energy — 6,84; «Прикарпатенерго-трейд» — 7,2; «Газопостачсервіс» — 7,209; «Асканія Енерджи» — 7,25; «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ТРЕЙДІНГ» — 7,3; «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» — 7,5; «Газовик» — 7,59; ETG.UA — 7,8; ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» — 7,92; «Полтавагаз збут» — 7,92; «Волиньелектрозбут» — 8,25; ТД «Лубнигаз» — 8,39; «Шепетівкагаз» — 8,59; «ОДЕСАГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» — 8,7; «УМАНЬГАЗ ЗБУТ», «Черкасигаз Збут» — 8,77; «ЛЬВІВ ГАЗЗБУТ» — 8,8; ДП «КиївГаз-Енерджи», «ЗАКАРПАТ ГАЗЗБУТ» — 8,81; «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК ГАЗЗБУТ», «КИЇВОБЛ ГАЗЗБУТ» — 8,82; «ВОЛИНЬ ГАЗЗБУТ» — 8,83; «ХАРКІВ ГАЗЗБУТ» — 8,84; «ВІННИЦЯ ГАЗЗБУТ» — 8,85; «РІВНЕ ГАЗЗБУТ», «СУМИ ГАЗЗБУТ», «ХМЕЛЬНИЦЬК ГАЗЗБУТ» та «ЧЕРНІГІВ ГАЗЗБУТ» — 8,87; «Дніпропетровськгаз», «Дніпрогаз», «Криворіжгаз» та «ЧЕРНІВЦІ ГАЗ-ЗБУТ» — 8,88; «ЖИТОМИР ГАЗЗБУТ» — 8,89; «МИКОЛАЇВ ГАЗЗБУТ» — 8,94; «ПОЛІССЯГАЗ» — 8,95; «ЗАПОРІЖ ГАЗЗБУТ» — 8,96 грн.

Є ще кілька важливих уточнень. Під час зміни постачальника споживач не контактує з попереднім і не зобов’язаний отримувати довідку про відсутність боргу. Стара угода про постачання палива розривається автоматично з моменту укладання нової (втім, компанія має право відхилити заявку-приєднання за наявності боргів перед попереднім постачальником). При цьому споживач може не погоджуватися з виставленим рахунком за спожитий газ — наприклад, через застосування так званих «теплових» коефіцієнтів (чим почали шантажувати «бунтівників» старі газзбути, див. статтю «Не так сталося, як гадалося» у номері за 6 жовтня). Такі питання вирішуються в судовому порядку. Однак судові процеси самі по собі не є завадою для зміни постачальника.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове