Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Достроковий вихід на пенсію

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Незабаром мені виповниться 59 років. Підприємство, де я працював, частину робітників відправило на невизначений термін у безоплатну відпустку, багатьом запропонували звільнятись. Я погодився на звільнення, бо знаю, що Конституційний Суд України нарешті скасував норму закону, якою раніше заборонявся достроковий вихід на пенсію осіб передпенсійного віку. Тому хочу скористатися таким правом і через службу зайнятості вийти на пенсію дочасно. Куди мені тепер звертатися?» — запитує Валентин Іванович із Чернігівщини.

СРАВДІ, рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2018 №5-р/2018 поновлено право громадян похилого віку на достроковий вихід на пенсію на підставі статті 21-ї Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», що була вилучена на підставі Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», ухваленого Верховною Радою 28.12.2014 за №76-VIII (далі — Закон 76).

Поновлена норма гарантує право на достроковий вихід на пенсію громадянам похилого віку за півтора року до встановленого законодавством строку, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої статті 28-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Разом із тим Законом 76-м вилучено статтю 49-ту Закону України «Про зайнятість населення», що також за певних умов передбачала право осіб на достроковий вихід на пенсію відповідно до клопотання про достроковий вихід на пенсію безробітних, яке видавалось державною службою зайнятості.

Дію Закону 76-го стосовно статті 49-ї Закону України «Про зайнятість населення» зазначеним рішенням КСУ не скасовано.

Отже, відповідно до вищезазначеного, у державної служби зайнятості (про це повідомляється на сайті відомства) відсутні підстави для надання особливих гарантій окремим категоріям безробітних, які втратили роботу у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці.

На жаль, Валентине Івановичу, саме через те, що не скасована дія Закону 76-го стосовно ст. 49-ї, ви і тисячі осіб передпенсійного віку не можуть скористатися наданим тим же КСУ правом — зареєструватись у службі зайнятості для оформлення дострокового виходу на пенсію за віком.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове