Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Продала хату по телефону

Олег ГРИГОРЕНКО.

63-річна мешканка Тернополя мала будинок у сільській місцевості. Через економічні негаразди вже не мала можливості до нього навідуватися, тож вирішила продати хату. В одному популярному виданні розмістила оголошення.

НЕВДОВЗІ на нього відгукнувся чоловік. Він зателефонував і сказав, що готовий купити хату, навіть не торгуючись. Пояснив це так: «Яка удача! Тільки нещодавно я в вашому селі відкрив магазин і зараз якраз підшуковую там будинок. Ваш варіант цілком підходить. Це те, що мені треба». Також поцікавився у продавчині про сусідів: чи ж порядні і добрі люди. Запевнила, що так…

Словом, чоловік почав квапити жінку, аби якнайшвидше оформити договір купівлі-продажу. Запропонував скористатися послугами свого знайомого нотаріуса, який мав допомогти з оформленням документів, та дав їй номер, за яким потерпіла зателефонувала. Нотаріус відразу зголосився оперативно посприяти, але поставив умову: тернополянка має наперед оплатити його послуги. Назвав суму п’ять тисяч гривень. Сказав, що вона може скористатися «найпростішим способом»: просто поповнити рахунок його мобільного телефону на названу суму.

У продавчині на той час було лише дві тисячі. Тож відразу, щоб «справа продажу рухалась», вона перекинула ці гроші на телефонний рахунок незнайомця. Та коли поділилася зі знайомою новиною, як їй «пощастило із продажем хати», та засумнівалася: «А чи покупець це взагалі?». І розповіла, що вже не раз чула в новинах про подібні шахрайські схеми.

Продавчині наче одразу розвиднілось. Проаналізувавши ситуацію, зрозуміла, що надто вже швидко і просто все склалося. Покупець навіть не поцікавився, чи є, крім неї, власники хати, чи, бува, не прописані в ній неповнолітні... А це важливіше, ніж які там сусіди… Зателефонувала покупцеві. Той наполегливо просив перекинути домовлену суму, тобто ще три тисячі гривень. Але коли жінка відмовилася, співрозмовник вимкнув свій мобільний телефон і на зв’язок більше не виходив. Ось тоді продавчиня зателефонувала в службу «102»…

Поліцейські встановили, звідки телефонували потерпілій, та вживають заходів щодо розкриття злочину. За цим фактом розпочато кримінальне провадження, інформують у головному управлінні Національної поліції у Тернопільській області. Водночас правоохоронці вкотре застерігають співвітчизників не довіряти телефонним незнайомцям. А коли йдеться про дуже вартісні покупки чи продаж, то найбезпечніше все ж зустрічатися з покупцями особисто і обговорювати всі деталі на місці. А ще у жодному разі не перераховувати гроші на невідомі номери або рахунки. Щоб не «продавати» отак хату ошуканцям, яких нині чимало на сайтах оголошень.

Щоправда, і покупцям на тих сайтах ведеться не безпечніше. Теж мають постійно пильнувати. Служба безпеки України викрила групу шахраїв, які через Інтернет здійснювали «продажі» неіснуючих захисних масок, респіраторів та інших засобів індивідуального захисту за значно нижчими цінами, ніж у торговельних мережах. Обов’язковою умовою доставлення товару була 100-відсоткова передоплата. Отримавши гроші, зловмисники видаляли інформацію і блокували мобільні номери. Доки їх не заскочили на гарячому, встигли збагатитись на понад два мільйони гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове