Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Безжальні відсотки

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

У 33 355 мешканців краю станом на 16 листопада поточного року лабораторно підтверджено захворювання на коронавірус. Із них 460 осіб померли. Якщо порівнювати з Францією чи США, у нас смертність у півтора разу нижча. Якась причина в тому є, проте всі розуміють, що вона криється зовсім не у рівні нашої медицини. А звідси інша біда: ускладнення після захворювання у наших людей можуть бути значно гірші. Тим часом число захворілих на COVID-19 у регіоні щодня приростає на кілька безжальних відсотків.

ОПЗ допоможе медикам

ОДЕСЬКИЙ припортовий завод випускатиме до шести тонн кисню на добу, чого достатньо для забезпечення понад 300 пацієнтів із легеневими захворюваннями. ОПЗ давно виробляє кисень криогенним методом. Ця технологія досить ефективна, оскільки дає змогу довести його рівень у кінцевому продукті до 99,7%, тоді як технічні вимоги до медичного кисню обмежуються 99,5%. До початку пандемії COVID-19 його виробництво для медичних цілей заводом не ліцензувалося, оскільки в цьому не було необхідності. Нині ліцензії оформлено, і у лікуванні хворих на коронавірусну інфекцію це стає важливою підмогою медикам від потужного місцевого підприємства.

Чи виручить лише торгівля?

СЬОГОДНІ структура економіки Одеси має такі складники: торгівля та послуги — 30%, операції з нерухомістю — 24, транспорт — 15, промисловість — 12, будівництво — 10%. Чи добре те, що більша частина місцевого валового продукту створюється в торгівлі товарами та нерухомістю і в будівництві? З одного боку, ніби й добре — ці галузі не такі шкідливі для довкілля. Але ж вони чутливіші, ніж промисловість і транспорт, до валютних криз, а у період економічного спаду це вже великий мінус. Нагадаємо, що машинобудування в Одесі раніше охоплювало половину всього виробництва, а сьогодні становить тільки 14%. Є резерви у нарощуванні виробництва харчових продуктів. Перспективним фахівці вважають і розвиток місцевого транспорту, зважаючи на вихід до моря.

Потужності зростуть

РОЗПОЧАТО будівництво під’їзної залізничної колії між станцією Одеса-Пересип і Одеським торговим портом. Пропускна спроможність гілки близько мільйона тонн вантажів на рік, тож вона зменшить навантаження на міські вулиці та знизить витрати вантажовідправників.

Нині залізницею в Одеський порт надходить до 20% контейнерних вантажів. Решта доправляється автомобільним транспортом. Нова транспортна розв’язка змінить розподіл вантажопотоків, дасть змогу збільшити пропускну здатність залізничних перевезень між пор-том і станцією Одеса-порт у кілька разів.

Лиман треба рятувати

СОТНІ видів птахів і тварин, які мешкають на берегах Тилігульського лиману, опинилися перед небезпекою через пересихання річки Тилігул, що підживлювала цю унікальну водойму. Науковці переконані, що проблему з посухою міг вирішити канал лиман — море, який збудували 2017 року. На жаль, за три роки він уже встиг замулитися і вимагає розчищення. Як вирішити цю проблему, доведеться терміново думати як депутатам, так і представникам виконавчої влади різних рівнів.

Тюрма піде з молотка

МІНІСТЕРСТВО юстиції має намір до кінця року виставити на продаж в’язницю, розташовану в Одесі. У відомстві запевняють, що будуть реальні торги і дешевше балансової вартості об’єкт не продаватиметься.

Слід зазначити, що подібні будівлі в Україні виставляються на продаж уперше. Крім одеської, вже вирішено продавати подібні заклади у Київській і Львівській областях. За даними Мін’юсту, в Україні налічується 27 законсервованих в’язниць, які не використовуються останні два роки. Їх також планують продати.

Не по дзвінку

В ОДЕСЬКІЙ школі №117 сигналом про перерву стала класична музика. Такий експеримент тут вирішили провести на тлі складного психоемоційного стану учнів через пандемію. Відтак замість казенного дзвінка лунають звуки фортепіано. Музику Шопена, Моцарта та інших класиків виконують самі учні. Крім того, в коридорах розміщують виставку репродукцій картин, що заспокійливо діють на глядачів.

Заморська неволя

ПОЛІЦІЯ регіону викрила міжнародний канал торгівлі людьми, організований 40-річною одеситкою. Слідчі з’ясували, що жінка отримувала близько $ 1000-1500 за кожну «продану» українку. Вона підшукувала в Одесі та Києві дівчат, які потрапили в складне матеріальне становище, пропонувала їм високооплачувану роботу за кордоном і відправляла їх до Туреччини. Там у них обманним шляхом забирали документи і замість обіцяної роботи змушували надавати інтимні послуги клієнтам готелів і нічних клубів. Затриманій аферистці загрожує позбавлення волі до 12 років із конфіскацією майна.

Культурне покарання

ПРАВООХОРОНЦІ зняли з даху Палацу Потоцьких, де розміщується Одеський художній музей, двох підлітків, що пробралися туди в пошуках пригод. Співробітники музею попросили поліцейських не викликати їхніх батьків, а замість цього влаштували їм… екскурсію та розповіли про музей. Виявилося, що хлопці навіть не знали, на дах якого будинку забралися. Їм подарували пам’ятні сувеніри і запропонували підмести двір музею. Шукачі пригод із охотою погодились.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове