Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Фейлетон

Гербом, як серпом

Гервасій ЛЮШНЯ.

Ескіз Великого державного герба України, визнаний переможцем конкурсу.

ДЛЯ ПОВНОГО щастя, як вважають «Слуги народу» і прислуга «95-го кварталу», в Україні от практично все є, а все ж явно чогось не вистачає. Але чого? Довго ламали державні голови, аж поки хтось не вигукнув радісно: «Еврика! Еврика!»

Востаннє так щасливо, так гучно викрикував давньо­грецький фізик, інженер, винахідник і астроном Архімед. Вискочивши з дерев’яної діжки для купання, він, не будучи, до речі, депутатом Національних зборів, голяка вилетів на вулицю з криком: «Еврика!» — «Знайшов!».

Жителі і влада Сиракуз пробачили атеїстові Архімеду, який вискочив, мов Пилип із конопель, з районної приватизованої лазні без тазика. Оскільки він винайшов головний закон гідростатики, ось що!

З Архімедом зрозуміло.

А що ж могли відкрити «Слуги народу», коли у стінах парламенту поки що жодної діжки з водою нема, беріз на віники в країні мало лишилось, а вискакувати голим на люди можна хіба що в неробочий час, та й то десь на Мальдівах?

Але ж ні: «Еврика!» — «Знайшли!»

А підтекст такий: Україна без Великого герба — неначе серп

без молота, або молот без ручки. З цією блискучою «еврикою» навіть не всі «слуги» погоджувались. А експерти і геральдисти, так ті взагалі сказали, що Великий герб потрібен Україні як запасне колесо від депутатського «мерседеса» до чумацького воза…

Єдиним гербом, висловлювали переконаність, треба залишити український національний герб — сучасний державний герб України. Той, що у формі золотого тризуба особливої форми на синьому тлі. До відома народних «слуг» і прислуг — у сиву давнину саме тризуб був гербом князів Рюриковичів і Київської Русі.

Проте поїзд на чолі з «машиністом» — міністром культури Олександром Ткаченком — пішов. Спальний вагон зайняли фахові оцінщики, плацкартні — художники різних жанрів…

І сталося майже те, що сталося раніше на президентських виборах. Серед 112 претендентів на солідний гонорар переміг відомий автор шаржів і карикатур!

Міністр культури Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Фейсбуку вибір звитяжця пояснив так: «Ескіз-переможець містить обов’язкові елементи для великого Державного Герба, зокрема: герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто Малий Державний герб».

Першими в трунах козаки перевернулися: «Кому таке ударило в голову!.. Які мушкети?.. Ми в драгунських полках Російської імперії не служили, а по ворогові стріляли зі своєї коронної зброї — гаківниць…»

Геральдисти ж подейкують, що ідею для «Великого Державного Герба», визнаного переможцем, начебто по-китайському запозичили з герба… Великої Британії.

Ні-ні, це не копія!

Переможець конкурсу ішов, як той казав, «своїм путьом». У його ескізі англійський лев став українським, перемістившись з лівого боку щита на правий. Але це, виявляється, не все. Замість білого англійського коня (праворуч) на українському поки що не прийнятому парламентом «Великому Державному Гербі» 2020 року постав теж білий начебто ангел-охоронець з хрестом на грудях і мечем-акінаком у правиці. Ангел цей цілком сучасний хоча б тому, що, як плещуть лихі язики, на ногах у нього вітчизняний товар — залежалі на складі шкарпетки Житомирської панчішної фабрики випуску 1997 року (саме тоді, виявляється, цей ескіз був «незаслужено викинутий» з подібного геральдичного конкурсу).

Залишилося чекати недовго.

Ось-ось Мін’юст підготує проєкт Закону України «Про державні символи», передасть його до парламенту, а там уже, як той казав, що гербом, що серпом. Та чи зрозуміють українських «Слуг народу» та їхніх прислужників у тій же Великій Британії?!

Де не косять і не жнуть!

P.S. І останній, фінансовий, колосок у гербовий вінок… Чому грошова винагорода художнику за створення проєкту Великого герба — символу України-держави, де на оплату «ефективних» менеджерів неефективної і вмираючої економіки щомісяця витрачаються з бюджету десятки чи й сотні тисяч доларів, оцінена всього лише в мізерні 100 тисяч гривень? Невже і тут у головах наших щедрих на копійку чинуш-державників спрацював отой принцип — по любові й оплата?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове