Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Хороша новина

«Швидка допомога» з телеекрана

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

У Запоріжжі на базі обласної лікарні запрацював центр телемедицини, який координуватиме процес надання телемедичних консультацій між лікарями ланки первинної допомоги і вузькими спеціалістами.

ЦЯ ідея визрівала давно, а прискорила створення центру в стислий термін пандемія коронавірусу, адже переважна частина населення, особливо сільського, потребує допомоги профільних спеціалістів, не виїжджаючи зі свого населеного пункту. Таке консультування дасть змогу хворим людям істотно економити час, кошти і сили. А в умовах, коли везти хворого до лікарні неможливо, дистанційна швидка консультація може врятувати життя.

Новий різновид медичної допомоги вже об’єднав понад 50 медичних закладів міста та області, і процес їх приєднання триває. Навчання пройшли понад 270 лікарів, проведено 144 тестові консультації. Довкола центру сформовано колектив із 68 лікарів, які надаватимуть телемедичні консультації із 20 найзатребуваніших спеціалізацій. Під час консультацій лікарі з глибинки зможуть пересилати у захищеному електронному вигляді інформацію про пацієнта, включно із даними електрокардіографії, УЗД, рентгенодіагностики, МРТ, що забезпечує ефективну комунікацію сімейного лікаря (терапевта, педіатра) з вузькопрофільним спеціалістом.

Вже випробували новинку в комунальному некомерційному підприємстві «Запорізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Запорізької районної ради.

— Провели три тестові сеанси, і ось відбувся реальний, — розповіла відповідальна за технічне впровадження телемедицини в КНП Надія Сушкіна. — Першим нашим телепацієнтом стала мешканка смт Кушугум, яка вельми погано пересувається через захворювання судин нижніх кінцівок. Відбулася дистанційна консультація лікаря загальної практики — сімейної медицини в смт Кушугум Юлії Коваль із лікарем-хірургом відділення судинної та ендоваскулярної хірургії обласної клінічної лікарні, доцентом кафедри госпітальної хірургії ЗДМУ Іваном Перцовим. Судинний спеціаліст отримав від нас дані проведеного скринінгу хворої, аналізи і призначив іще ряд досліджень для уточнення діагнозу. Після цього буде призначений алгоритм лікування.

Надія Володимирівна зазначила, що їхні лікарі технічно готові до впровадження телемедицини. Звісно, медикам іще треба багато тренуватися, набувати досвіду не лише в опануванні комп’ютерною грамотністю, а й у навичках правильно передавати інформацію. Адже, наприклад, перший сеанс тривав годину, а зараз за неймовірного навантаження медиків на прийомі хворих це надто розкішно. Та й не у всіх сімейних амбулаторіях є можливість зробити ряд досліджень, які зазвичай потрібні обласному спеціалісту. Одначе Надія Сушкіна вважає, що покладено початок дуже важливій перспективній справі.

Важливим є й те, що для усіх закладів, які надсилають запит на телемедичні консультації, новостворений обласний центр працює безоплатно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове