Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Дика природа без кордонів

Олена КОЩЕНКО.

НА ПОЛІССІ у рамках українсько-білоруського проєкту «Дика природа без кордонів» створюють біосферний заказник загальною площею близько 600 тисяч гектарів. До нього увійшли території прикордонних із Білоруссю районів Житомирської (Олевського й Овруцького) та Рівненської (Дубровицького, Зарічненського, Рокитнівського і Сарненського) областей. Так, на Житомирщині його частиною стане Поліський природний заповідник, на Рівненщині — три масиви Рівненського заповідника: «Сомине», «Сира Погоня» та «Переброди». Передовсім ідеться про величезні суцільні масиви боліт та найбільші в Європі осередки рідкісної рослини — рододендрону жовтого. На цих землях виявлено 100 видів унікальних рослин, 62 — тварин. Серед них такі птахи, як пугач, сова бородата, глушець, тетерук, журавель сірий, лелека чорний; ссавці — рись та інші.

Біосферні резервати — це території під егідою ЮНЕСКО. Для тамтешніх місцевих жителів є певні правила природокористування. Наприклад, їм дозволяється збирати ягоди, гриби, лікарські рослини, займатися пасічництвом, випасати худобу. Але заборонено розорювати та забудовувати заповідні землі.

Аномальні температурні гойдалки

НІЧ проти середи, 18 листопада, стала справжнім випробуванням для метеозалежних співвітчизників. Тоді число викликів «швидкої» по всій країні зросло мало не втричі. Ситуацію прояснили синоптики, які зафіксували на території нашої країни аномальне явище: температура коливалася від +5 до -20ОС.. Причому вона істотно змінювалася впродовж лічених годин… Скажімо, у той час, коли на Прикарпатті та Одещині стовпчики термометрів показували 4-5 градусів тепла, на Луганщині вони опустилися аж до 20 градусів морозу. Зокрема, мінус 20 було в Міловському і Марківському районах Луганської області. На Донеччині найнижча зафіксована температура — 11 градусів морозу. Водночас на півночі стовпчики термометрів уночі показували +2… +4, а в центрі — в межах мінус 4-2 градуси.

Безпрецедентна Джинсова угода

ВЛАДА Нідерландів і місцеві виробники одягу підписали небувалу у світовій практиці екологічну Джинсову угоду (Denim Deal). Що це означає? Вже наступного року всі джинси та вироби з джинсової тканини, які виготовляються у цій країні, міститимуть як мінімум 5% переробленого натурального ганчір’я. У найближчі ж три роки на території країни місцеві фірми налагодять випуск 3 мільйонів пар джинсів, у тканині яких уміст вторсировини буде не менш як 20%.

За даними експертів, на виробництво лише однієї пари джинсів іде 8 тисяч літрів води, а шкідливі викиди текстильної промисловості перевищують викиди міжнародного морського і повітряного транспорту, разом узятих.

До речі, у Фінляндії влітку 2021 року відкриють перший у Європі завод, який прийматиме на переробку зношений одяг та інший текстильний непотріб від домогосподарств. Підприємство перетворюватиме ганчір’я на волокна, які текстильна промисловість зможе використовувати для виробництва нової продукції. Споруджують завод у Пайміо, неподалік міста Турку на південному заході країни.

Потопаємо у смітті

ЗА даними експертів, в Україні за рік накопичується щонайменше 53 млн кубометрів побутових відходів. Це приблизно 12 млн тонн, із яких 90-94% звозиться на звалища просто неба. Реальна біда, застерігають екологи, тому що ми потім цим дихаємо, наслідок упливу на екосистему прилеглих територій також сумний. Коротко кажучи, непотріб заподіює велику шкоду здоров’ю людей.

Проблема несанкціонованих звалищ є вкрай болючою для країни. У них буквально потопають населені пункти. І не лише вони. Подекуди місцеві жителі захаращують побутовим сміттям ліси, береги річок, луки… Лише торік Держекоінспекція виставила претензій на понад 1 млрд гривень саме за забруднення і засмічення землі. Однак це крапля в морі непотребу на теренах України.

Майже вдвічі більший, ніж в ЄС

СТАНОМ на сьогодні середній вік усіх зареєстрованих на вітчизняному ринку легкових машин — 14 років. Як повідомив «Укравтопром», при цьому «старість» легковиків різниться залежно від країни-виробника. Так, для авто зі США, Європи чи Японії відповідний показник становить 11,6 року, тоді як для машин вітчизняного виробництва (як-от ЗАЗ) — 17 років. Наймолодшими у рейтингу виявилися моделі китайських і корейських брендів — зазвичай їм не більше 8 років.

Тим часом середній вік легкових автомобілів у ЄС дорівнює приблизно 8,5 року, а у США — трохи більше дев’яти.

Будьмо милосердними

У КИЄВІ з’явився перший автомат для обміну пластикових пляшок на корм для тварин, які живуть на вулиці. Встановили його неподалік станції метро «Лук’янівська» активісти громадської організації «Япомога». Працює автомат дуже просто. «Ви викидаєте використану пластикову пляшку в Япомогабокс, після чого апарат видає порцію корму для тварин. Тепер кожний із нас може зробити дві добрі справи одночасно — правильно утилізувати пластик та нагодувати бездомних тварин», — ідеться у повідомленні.

Хочеться сподіватися, що у майбутньому такі бокси з’являться і в інших українських містах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове