Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Розслідування чи провокація?

Марина ТІШКОВА.

19 листопада о 7-й ранку у квартиру директора Музею Революції гідності Ігоря Пошивайла нагрянули з обшуком поліція і СБУ. «На заувагу слідчим — у нас же не 1930-ті роки, побачив єхидну посмішку: «30-ті, 30-ті...» — передав промовистий діалог директор. Обшукали ще два приміщення музею, неправомірно, як стверджує І. Пошивайло, вилучили носії інформації і документацію щодо фінансово-господарської діяльності.

ЩО Ж відбувається? Як повідомили в поліції, слідчі дії провадять у рамках досудового розслідування справи за звинуваченням у зловживанні владою, і не тільки в музеї, а й у компанії, яка мала будувати меморіал. Підозрюється розтрата понад 100 млн грн: наприкінці позаминулого року з генпідрядником було укладено контракт і перераховано йому 111 млн грн авансу, із яких, заявляють слідчі, на рахунках залишилося буцімто тільки 10 млн, а ніяких робіт не проводилося.

Український інститут національної пам’яті (УІНП) та Національний музей Революції гідності щонайменше подивовані такими діями. Директор УІНП Антон Дробович зауважив: із їхнього боку немає жодної перешкоди слідству, а частина з вилучених документів була у вільному доступі, установа була готова їх надати у відповідь на звичайний запит. «Щодо суті обвинувачень, викладених в ухвалі, слід зазначити, що ми не є ініціаторами будівництва. Кабінет Міністрів у постанові 2018 року визначив нас замовником будівництва меморіалу... Через процедуру публічних закупівель був обраний генпідрядник і укладено відповідний із ним договір. Після цього за поданням Генпрокуратури Печерським райсудом був накладений арешт на земельні ділянки (для завершення слідчих дій щодо розслідування вбивств активістів. — Ред.), який триває до сьогодні, що унеможливлює будівництво меморіалу. Сплата авансу була передбачена урядовою постановою», — пояснив юрист музею Дмитро Цвітненко.

«Такі дії у переддень Дня гідності та свободи сприймаємо як політичне замовлення зат-кнути рота потужному майданчику критичного осмислення нашої складної історії, утвердження цивілізаційного вибору і демократичних цінностей українців», — вважає Ігор Пошивайло.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове