Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Запах шин і реваншу

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Європейський, український Харків День гідності та свободи відзначив двома подіями — автопробігом, що почався на майдані Героїв Небесної сотні, та мітингом біля монумента Кобзарю, в якому взяло участь близько двохсот активістів. На цих заходах спогадували загиблих героїв і вшановували живих, а також застерегли від реваншу, про який свідчать деякі події напередодні річниці.

СПЕРШУ — обшук у столичному музеї Революції гідності, потім з’явилась інформація про те, що заступник генпрокурора часів Януковича Ренат Кузьмін звернувся до Державного бюро розслідування, з тим щоб воно викликало на допит лідерів Євромайдану в справі про «держ-переворот». У те ДБР, яке донедавна очолював призначений при Зеленському адвокат Януковича. Прикметно, що нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова серед викликаних на допит не виявилося, напевне, тому, що чоловік при владі й чіпати його небезпечно. Тоді як Арсен Борисович був не просто кимсь, а комендантом Майдану.

Вочевидь, ця справа зійде на пшик. Бо переворот вчинив саме Янукович, коли прийшов до влади й змінив Конституцію, наділивши себе диктаторськими повноваженнями. В результаті ж Революції гідності, зокрема рішення Верховної Ради після її перемоги, Основний Закон було відновлено… Утім, не це цікаво служкам та прихильникам попереднього режиму, а щоб, як кажуть, з усіх «прасок» чулося слово «переворот», лунало з усіх «веж Кремля». Окрім того, напередодні роковин революції телеканали кума Путіна розганяли новини про законопроєкт щодо пільг учасникам Революції гідності. Напевне, аби народ заздрив і казав: «Бачите, скільки цим майданівцям перепадає…»

«Подарунок» чекав не лише на лідерів Майдану, яких викликають на допити, а й на «легітимного» Януковича, але подарунок без лапок: його розшук, виявилося, скасовано судом. Повторюся: розшук людини, засудженої судом заочно за державну зраду, скасували!

Звісно, що кадри, як казав «батько народів» Сталін, вирішують усе. Якщо заступником голови Офісу президента тепер чоловік, який обіймав високий пост у МВС під час подій Революції гідності й котрого називають «катом Майдану», то яку політику він проводитиме зараз? Якщо в Генпрокуратурі на високому посту зараз людина, близька до Медведчука, то кому вона служитиме? Якщо це не реванш, то що? Аби, втім, про нього менше говорили, затіяли обговорення проєкту «великого герба», що має стати найголовнішим символом України.

— Московити люблять символізм, — стверджує один із лідерів харківського Майдану Сергій Петров. — Вони вибрали чудову дату, щоб не лише десакралізувати Майдан як форму протесту, а й почати впроваджувати в широкі маси певні сенси і відвернути увагу від Дня гідності та свободи.

За його словами, День гідності та свободи обрано для цього спеціально: аби «нарід» обговорював і ламав списи про те, який Великий герб кращий, а не говорив про річницю початку двох Майданів чи про те, що Україна день за днем ставить рекорди за кількістю підтверджених випадків COVID. І це тільки згідно з офіційною статистикою, враховуючи 50 тисяч тестів на день і їх обмежену доступність. У той же час чималу частину фонду, гроші з якого мали йти на лікування уражених вірусом, заасфальтували.

— Сьому річницю Майдану зустрічаємо в умовах наступу російської пропаганди та агітації, — наголошує учасник Революції гідності волонтер Леонід Онищенко. — Не вперше ми це переживаємо, таке було й після Помаранчевої революції. Але все одно вдалося поставити на порядок денний питання корупції, про яку за часів Януковича не можна було навіть заїкнутися.

Він каже, що війна породила могутній патріотичний волонтерсь-кий рух, якого теж до революції не було.

У тому, що всі намагання принизити Майдан, дискредитувати його, марні, певен капелан харківського Майдану, настоятель храму Івана Богослова ПЦУ о. Віктор Маринчак. Він уважає, що спроби реваншу не є справжніми. Заводяться кримінальні справи проти представників попередньої влади, а потім розвалюються.

— Головним запобіжником реваншу є громадянське суспільство, свідомість та активність якого після Революції гідності значно посилилися, — переконаний о. Віктор.

На фото автора: мітинг у Харкові на честь Дня гідності та свободи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове