Архів
Вівторок,
24 листопада 2020 року

№ 90 (19838)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Молоко на язику. Та що з того?

Без державної підтримки провідну галузь ніщо не врятує

Василь ПІДДУБНЯК.

Є ДВІ новини — погана і хороша.

Спочатку хороша: Україна за торішніми показниками найбільших виробників молока 123 країн світу посіла 22-ге місце. Слід здогадуватися — почесне. Це місце могло б бути ще почесніше, якби не істотне скорочення дійної череди і, зрозуміло, падіння обсягів виробництва молока.

Одначе, як повідомляє Асоціація виробників молока з посиланням на звіт Dairy Report 2020 експертів IFCN, через загострення кризи у молочній галузі, практичну відсутність державної підтримки наша аграрна держава позбудеться либонь кількох щаблів у рейтингу.

Аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, посилаючись на згаданий звіт, зауважив, що торік в Україні було «вироблено 9 млн т молока в базі сухої речовини (SCM), ціна молока-сировини була на 11% нижча від ціни на світовому ринку, а самозабезпечення молоком країни становило 104%. За 2014-2019 рр. його виробництво знижувалось на 2,3% на рік, кількість молочнотоварних ферм зменшувалась на 4,3% щороку, водночас середній надій молока зростав на 2%».

Словом, молочна галузь перебуває у такому ж стані, як ті коні на переправі…

А кого це хвилює, як сказали б не тільки в Одесі. Виявляється, хвилює!

Минулого тижня у Мінекономіки з участю профільних асоціацій обговорено проєкт Концепції державної цільової програми розвитку галузі скотарства на період до 2030 року.

Програма, як зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, передбачає розвиток промислового скотарства, поліпшення генофонду ВРХ, підвищення інвестиційної привабливості галузі, а також стимулювання виробництва харчових продуктів тваринного походження, піднесення внутрішньої та зовнішньої торгівлі яловичиною…

А у сухому залишку, як той казав?

Розробники Концепції переконані, що її здійснення у підсумку призведе до зростання поголів’я корів молочного напряму продуктивності в сільськогосподарських підприємствах на 11%, а також до збільшення обсягу частки промислового виробництва продукції на 2%. Стане більше тваринницьких ферм і комплексів, на них прийдуть не доярки з важкими відрами, а новітні технології та сучасне обладнання…

Урядовці сподіваються, що корови у фермерських і особистих селянських господарствах не стоятимуть осторонь важливої державної справи. Є також надія (а як же без неї?) на довгожданий притік хоч якихось інвестицій…

Та чи стане найближча десятирічка щасливою для корів і їхніх господарів, чи знову — вилами по молоку з водою?

Мрії про обіцяне щастя доведеться напевне відкласти. У державному бюджеті на 2021 рік фонд підтримки сільгоспвиробників збільшений лише на 500 млн грн — до 4,5 млрд грн. Це значно менше, ніж очікували представники галузі і пропонувало Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Під час розгляду у Верховній Раді проєкту Держбюджету-2021 (перше читання) всі депутатські правки та пропозиції щодо збільшення фінансування провідної аграрної галузі були відкинуті.

«Якщо знову на тваринництво буде виділено 1 млрд грн, це означає, що ми не використаємо потенціал, який є навіть на сьогодні, — вважає учасниця дискусії, віце-президентка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк. — А фонди, передбачені на держпідтримку, показують, що їх недостатньо. На відшкодування вартості племінних ресурсів у бюджеті на 2020 рік закладено 300 млн грн, а заявок на сьогодні вже надійшло на 380 млн грн. Тобто всі господарства, які розраховували на підтримку, отримають пропорційно меншу суму».

Ганна Лавренюк знову нагадала і про те, що вимоги нового харчового та ветеринарного законодавства потребують додаткових інвестицій. Інвестицій у доїльні зали, молочні блоки, контроль за здоров’ям тварин… А їх не замінить жодна Концепція, якою б багатообіцяльною вона не була.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коронавірус не головна причина
Читати
Слідство так і не завершене
Читати
Кому дістанеться вакцина
Читати
Явка вища, але й порушень більше
Читати
Торгівля млявіша
Читати
Ліжка буцімто є
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове