Архів
П’ятниця,
20 листопада 2020 року

№ 89 (19837)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Чи знаєш ти?

Карлики та гіганти

Малюнок
Жанни ТРАВНИКОВОЇ.

Дуже багата і розмаїта природа нашої планети. Дивовижний її тваринний світ. У ньому легко співіснують карлики та їхні прямі родичі — гіганти. Ось порівняй…

На прогулянці в лісі чи в лузі тобі часто траплялося бачити різнобарвних метеликів, манюніх, як пелюсточка квітки. А тим часом у Південній Америці пурхають їхні родичі — напрочуд гарні велетенські метелики з розмахом крил до 20 сантиметрів. Поглянь на лінійку, як це багато!

У тропічних лісах живе найменша на Землі пташка — колібрі, така завбільшки, як наш джмелик. А її яєчко — з перцеву горошинку. Сховається колібрі у квітку, щоб напитися нектару, і її зовсім не видно. У нашому ж краї найменші пташечки — корольок і волове очко. А гігантом серед сьогоднішніх птахів є африканський страус. Він до трьох метрів заввишки і важить, як теля. Страусяче яйце тягне на півтора кілограма, тобто стільки ж, скільки три десятки курячих яєць.

Дуже багато на планеті різних молюсків. Вони трапляються і на Крайній Півночі, і в спекотній пустелі. Це, зокрема, й наші маленькі равлики та устриці. А от їхні родичі — океанські глибоководні кальмари сягають до 15 метрів завдовжки. Лежачи на землі, такий кальмар міг би своїми щупальцями дотягтися до даху п’ятиповерхового будинку. Вчені вважають, що в глибинах океану вони трапляються ще більші.

Різна щодо своїх розмірів і риба. Зовсім, скажімо, крихітний бичок, що живе біля Філіппінських островів. Його довжина всього кілька міліметрів. А справжні гіганти мешкають у теплих водах океанів. Скат манта буває шестиметрової довжини, а вага його понад чотири тонни.

Гігант із гігантів — китова акула. Вона сягає 20 метрів і важить близько 30 тонн. Пащека в неї така, що людину вона могла б проковтнути, як горошину. На щастя, ця риба на нас не нападає.

Одна з найменших тваринок — землерийка. Вона схожа на мишку й важить не більше двох грамів. А ось жирафа сягає зростом до п’яти метрів. Однак найбільша наземна тварина — слон. Слони важать від 3 до 8 тонн.

Та велетнем навіть серед велетнів є океанський синій кит. Якби його можна було поставити на хвоста, кит сягнув би висоти 10-поверхового будинку.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове