Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Кредитування

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Якось у наше село приїхали представники однієї фінансової установи, яка видавала під незначний відсоток кредити всім охочим придбати побутову техніку, мобільні телефони тощо.
А вже за рік з’ясувалося, що дармові кредити кожному позичальнику перетворилися на чималеньку суму, яка подекуди в десятки разів перевищує вартість куплених товарів. Чи є управа на таких недобросовісних кредиторів, які приховують справжню інформацію, даючи в борг гроші, ще й так нахабно наживаються на злиденних селянах?» — обурена Олена Михайлівна з Сумщини.

ПРЕЗИДЕНТ України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій» № 891-ІХ. Документ передбачає віднесення кредитних договорів, що укладаються на строк до одного місяця, та договорів, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати (5 тис. грн), до споживчих кредитів та застосування до них вимог Закону України «Про споживче кредитування».

Також цей закон встановлює максимальну межу санкцій, які фінустанова може нарахувати клієнтові у разі прострочення виплат за кредитом. Більшість позик, які громадяни беруть у небанківських фінансових установах, — незначні за розміром і короткострокові. Торік середня сума таких кредитів становила 3711 грн, проте санк-ції у разі прострочення могли збільшити борг людини в десятки разів.

Як пояснили в НБУ, фінансові компанії будуть зобов’язані вказувати реальну річну процентну ставку за мікрокредитами, яка включає всі без винятку витрати клієнта. Буде заборонено зазначати процентні ставки на рівні 0% чи 0,01%, які можуть діяти лише впродовж короткого пільгового періоду, що призводить до неправильного розуміння вартості кредиту споживачем і може поставити позичальника в скрутне фінансове становище. Договір мікрокредиту повинен буде містити повну інформацію про позику, а саме: реальну процентну ставку, наявність додаткових та супутніх послуг, орієнтовну загальну вартість кредиту, графік платежів, інформацію про санкції у разі прострочення та інше. Фінансовій компанії заборонено змінювати умови договору в односторонньому порядку.

ВАЖЛИВО! Також законом встановлюється максимальна сукупна сума штрафів і пені, яка може бути нарахована за порушення виконання зобов’язань за такими кредитами, у розмірі, що не перевищує подвійну суму отриманого кредиту.

Забороняється змінювати процентну ставку в гірший для споживача бік і застосовувати штрафи і пені за одне й те саме порушення. Це захистить громадян від штрафів і пені, сума яких на сьогодні може в рази перевищувати суму кредиту.

Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове