Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Залишаться тільки чотири райони

Галина ВЕРНИГОРА.

НЕЩОДАВНО місцеві вибори у краї відбулися вже зa новим aдміністрaтивним розподілом. Іще 12 червня Кaбінет Міністрів Укрaїни зaтвердив нове рaйонувaння регіонів. Замість 21 утворив чотири райони — Головaнівський, Кропивницький, Новоукрaїнський і Олексaндрійський. Для зaвершення реформи aдміністрaтивно-територіaльного устрою і визнaчення упрaвлінських ресурсів новообрaних очільників громaд і місцевих рaд Верховнa Рaдa найближчим часом мaє проголосувaти зa відповідний законопроєкт, який урегулює питaння прaвонaступництвa нових місцевих і рaйонних рaд, їхніх виконaвчих оргaнів у чaстині прийнятих рaніше рішень, бюджетів, фінaнсових і мaйнових зобов’язaнь, комунaльного і держaвного мaйнa.

Через кар’єр утратили спокій

МЕШКАНЦІ села Соколівське, що у Кропивницькому районі, вийшли на акцію протесту. Люди потерпають од постійних вибухів у розташованому мало не впритул до осель приватному кар’єрі, що належить ТОВ «Гранторг». Через пилюку не можна відчинити вікна, годі вже казати, що вся городина завжди укрита нею. Промисловий шум не вщухає навіть уночі. Найгірше те, що через постійні вибухи і вібрацію руйнуються оселі. Майже всі хати мають тріщини у стінах! Сільський голова Інна Завірюха каже, що вплинути на ситуацію не може, хоч уже куди тільки від імені громади не зверталася.

Натомість в опублікованих звітах підприємства зазначено, що «людям та довкіллю робота кар’єру не заважає». А тим часом, згідно з даними сайту Мінекології, підприємство навіть не має ліцензії на видобування й переробку граніту. Під час мітингу жителі підписали колективне звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. І знову чекатимуть, що державна інституція нарешті належним чином відреагує.

Додасться лапароскопічних операцій

В ОЛЕКСАНДРІЇ для хірургічного відділення Центральної міської лікарні коштом міського бюджету придбано новітній відеогастроскоп. Це дасть змогу робити максимально точну діагностику захворювань органів травлення. Додаткове оснащення дозволить видаляти пухлини, поліпи, зупиняти кровотечі й здійснювати інші операційні втручання. Треба сказати, що в регіоні відповідне обладнання є лише в обласному онкодиспансері та приватних клініках.

У цьому медзакладі лапароскопічні операції здійснюють із 2011 року четверо лікарів-хірургів вищої категорії. Тепер у них є можливість оперувати більше хворих. Загалом у хірургічному відділенні проводиться 170 таких операцій на рік.

Довгоочікувана лабораторія

В ОБЛАСНІЙ лікарні запрацювала довгоочікувана лабораторія для ПЛР-тестування. Доти єдиний у регіоні лабораторний центр не міг упоратись із великою кількістю досліджень. Було прийнято рішення переобладнати лабораторію обласної лікарні. Саме переобладнати, бо вона й раніше займалася виявленням інфекцій, а також діагностувала вірусні гепатити В, С і D. Грошей для переоснащення знадобилося багато, тому долучилися меценати. Всього було витрачено 1 мільйон 100 тисяч гривень: 720 тисяч — на обладнання, 300 тисяч — на ремонт. Своєю чергою обласна влада надала 560 тисяч гривень на реактиви. З’явилася надія, що ПЛР-тестування буде оперативне, тож хворі не затягуватимуть із лікуванням.

Ринок зайнятості трохи пожвавішав

СТАНОМ на 3 листопада, у службі зайнятoсті краю зареєстрoвано 1384 вакансії. Пересічно пропонована у них зарплата — 8217 грн. Водночас є 122 рoбoчі місця із зарплатoю понад 15 тисяч, 173 — від 10 до 15 тисяч, 300 вакансій — із зарплатнею від 7 до 10 тисяч (таку пропонують, зокрема, токарям в обласному центрі та Кіровоградському районі, водіям, а також ветеринарам). Утім, більш як половина всіх вакансій пропонує мінімальну зарплатню 5 тисяч гривень. Чи можна сьогодні прогодувати родину на такі гроші? Тож не дивно, що такі вакансії залежуються.

Криза кризою, а без залізного коня ніяк

ВІД ПОЧАТКУ року жителі області придбали 1,1 тисячі нових автомобілів, витративши на них загалом суму, еквівалентну 30 млн доларів. Більшість краян віддали перевагу машинам марки Renault, зокрема, моделям Duster і Sandero. Також часто обирали Toyota і Mitsubishi (75 авто).

Частка машин із дизельними силовими агрегатами становила 37%. Щодо цінових сегментів, то 20% — автомобілі із базовим оснащенням вартістю понад 35 тис. доларів США.

Усім гарбузам гарбуз!

ВЖЕ СТАЛО доброю традицією щороку восени на загальнонаціональній виставці AgroExpo влаштовувати виставку рекордів овочівників-городників. Так, в Україні найбільшим гарбузом цього року поки що можна вважати плід, вирощений у господарстві Валентини Білоконенко із села Степове на Кіровоградщині. Вага її гарбуза-велетня 55 кг 300 грамів.

Утім, цьому овочеві ще далеко до «гарбузового» рекорду, установленого в Україні 2014 року. Тоді абсолютного рекордсмена України виростив Григорій Абрамович із села Люб’язь Любешівського району Волинської області. Гарбуз сорту Атлантичний гігант Діла важив 131 кг 700 г. Поки що це досягнення не перевершили.

Масло, та не те

В ЇДАЛЬНЯХ двох шкіл Добровеличківського та одній Онуфріївського районів вилучили фальсифіковане масло. Зокрема, у закладах Добровеличківського таким виявилося масло солодковершкове ТМ «Анюта» 73% жиру ВАТ «Зарічненський молокозавод» (Рівненська область). А в Онуфріївській загальноосвітній школі дітей годували таким же фальсифікатом «Селянське» 72,8% жиру виробництва TOB «Гранд молпродукт» (Полтавська область). Як засвідчили лабораторні дослідження проб набілу, взятих у їдальнях інспекторами Держпродспоживслужби області, при виготовленні цих масел використали рослинні жири замість заявлених тваринних. Головне управління відомства зобов’язало школи вилучити продукт із обігу.

Втім, чи ж тільки в цих школах таким годують?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове