Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Дари ліщинового саду

Олег Григоренко.

В УКРАЇНІ потроху набирає обертів попит на плоди фундука, ліщини звичайної. Один із найбільших таких промислових садів росте у Сарненському районі Рівненщини — там налічується 3,5 тисячі дерев. Іще чотири роки тому, об’їздивши чимало садових господарств України та Польщі й ретельно вивчивши досвід вирощування ліщинових плантацій, його заклав місцевий мешканець Олександр Царук. Він розрахував, що в майбутньому продуктивність плантації може сягнути 18 тонн, проте на це потрібен час. «Найважче в горіховому бізнесі пережити перші роки росту рослин. Згодом сад стає «самостійним». Крони перших рядів захищають решту дерев од сильного вітру, а листя і суха трава стають природним добривом», — ділиться набутим досвідом.

А ви смакували  зеленим медом?

НЕЩОДАВНО на прилавках магазинів з’явився унікальний продукт — зелений мед. В основі — натуральний мед із різнотрав’я, збагачений витяжками активних речовин із лікарських рослин, квіткового пилку, прополісу, маточного молочка, плюс суспензія мікроводорості хлорели. За словами виробників, продукт має бактерицидні й антибактеріальні властивості, очищує організм від токсинів, підвищує гемоглобін, підтримує здоров’я всіх систем організму та є джерелом вітамінів і мінералів. Зелений мед із хлорелою — загальнозміцнювальний засіб, який рекомендується вживати як дієтичну добавку до раціону харчування в екологічно несприятливих умовах, додаткове джерело біологічно активних речовин, які мають імуностимулюючі, протизапальні та бактерицидні властивості.

Нас не пускають — а їхнього навалом

УКРАЇНСЬКІ крамниці заполонили сири виробництва країн Євросоюзу. Їхній імпорт уже більш як удесятеро перевищив експорт. Так, від початку року ми вивезли майже три тисячі тонн напівтвердого сиру, а придбали за кордоном — 31,7 тисячі тонн. Отже, понад третина українського ринку зайнята сирами європейського виробництва. Ця частка зростатиме й надалі — конкурувати з дешевим європейським товаром дедалі складніше. Аналітики підрахували, що ті ж «Гауду» і «Едам» до України завозять по 130 грн/кг після розмитнення. Дорожчі види сирів — «Маасдам», «Радомер», «Королівський» — часто обходяться імпортерам не дорожче 150 грн/кг. На цьому тлі звичайний український сир «Російський» або «Голландський» з ціною для дистриб’юторів 155-165 грн/кг (зі знижкою) не має райдужних перспектив.

При цьому, якщо до України сир везуть переважно з країн Європейського Союзу, то наш експорт сконцентрований на Казахстані (69%), Молдові (23) і Узбекистані (3%). Справа в тому, що законодавство країн євроспільноти усіляко захищає інтереси своїх виробників і не вельми охоче пропускає на внутрішній ринок «чужаків».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове