Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Пора й своє побачити

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Статистика засвідчила, що в першому півріччі нинішнього року туристичний потік у світі скоротився на 65 відсотків. Причина — обмеження на поїздки через пандемію коронавірусу. Зокрема, зірвалося майже 440 мільйонів запланованих міжнародних мандрівок, які мали принести світовій туристичній індустрії 460 мільярдів доларів. Українська, звісно, не виняток, — теж потерпає через закриті кордони.

ЗА СЛОВАМИ директора Чернівецького екскурсійного бюро Павла Колядинського, перед карантином 70% доходів фірми забезпечували тури до Румунії. «До нас їхали люди з усієї України, аби звідси відправитись у подорож до сусідньої держави. Проте «червона» зона принесла місту погану славу, люди не хочуть їхати. Зокрема, промовистим є те, що хоча Чернівецька міська рада щонеділі проводить безкоштовні екскурсії, однак охочих майже нема. У серпні карантинні обмеження були послаблені, то в нас робота пішла на поправку, та потім знову «червона» зона… До Чернівців доїхати поїздом можна, проте повернутися ним — ні. Настає холодний період, а це завжди не сезон. Нам же треба платити оренду, податки. Якщо така ситуація буде в наступні весну й літо, то, напевно, будемо закриватися».

Коли з’явиться вакцина, яка убезпечить людей від коронавірусу й, відповідно, «відкриє» дорогу закордонним турам, невідомо. Чекати ж склавши руки — збитково…

Поки що єдиний вихід — активніше розвивати внутрішній туризм, зокрема так званий відпочинковий. Нині популярними щодо цього стали Карпати. На Буковині мандрівний люд переважно потягнувся до Мигового, Вижниці, Виженки... Чимало природних принад має і гірський Путильський район. Узяти б для прикладу Тораківську стінку при в’їзді до райцентру: зі скелі, що має форму трикутника, витікає… піщаний струмок. Ця геологічна пам’ятка природи свідчить, що гороутворювальні процеси у Карпатах ще не завершились.

«Ми йдемо на Говерлу, а маємо також підніматись і на нашу Яровицю, заввишки 1574 метри», — переконують у перевагах паралельного краєзнавчого маршруту місцеві турагенції. Однак, скаржаться, на заваді погані дороги, які «добила» цьогорічна повінь, малувато ще «зелених» садиб, де можна було б переночувати, скуштувати бринзи, бануша. Словом, бракує комфорту.

Зрештою, не лише верховинські плаї можуть привабити приїжджих, а й тюльпанові, лавандові поля у Мамаївцях та Магалі неподалік Чернівців, «Буковинська Троя» в Реваківцях із її кінними розвагами, мінізоопарком, страусячою фермою та відкритим акваріумом. Та й прогулянки на яхтах Дністровським водосховищем — теж цікава і захоплива розвага.

Щоб потенційний мандрівник краще орієнтувавсь, у департаменті регіонального розвитку Чернівецької ОДА розробляють мобільний додаток «Туристична Буковина». Почали з того, що провели інвентаризацію туристичних, туристично-рекреаційних та історико-культурних об’єктів краю, маркували їх. Кожен із них «характеризуватиме» спеціально встановлений там вказівник.

Утім, декотрі зацікавлені місцеві люди вже роблять це самі. Наприклад, інформаційні щити біля відомих буковинських водоспадів поставив ентузіаст із Усть-Путили. Як своєрідне гостинне запрошення відвідати цей мальовничий куточок Гуцульщини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове