Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Субсидій стане менше

Олена КОЩЕНКО.

В УХВАЛЕНОМУ Верховною Радою у першому читанні проєкті держбюджету-2021 видатки на житлові субсидії зменшено на 6,9% у порівнянні з нинішнім роком. Так, якщо нині вони становлять 39,3 млрд грн, то на наступний рік уряд передбачив лише 36,6 млн грн. Тобто маємо мінус 2,7 млрд грн пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. І це на тлі мізерних зарплат і пенсій та зростання тарифів на послуги ЖКГ.

Тим часом видатки на утримання органів влади у період економічної кризи, навпаки, істотно зросли. Так, у поданому на розгляд парламенту проєкті головного кошторису держави на забезпечення діяльності Глави держави та Офісу президента вони збільшились майже на 40% і становлять 1 млрд 269,1 тис. грн.

Похилий вік — це який?

В УКРАЇНІ пропонується законодавчо окреслити поняття «особа похилого віку» — згідно з класифікацією ВООЗ. Кабмін підтримав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб похилого віку». Згідно із пояснювальною запискою, пропонується запровадити класифікацію громадян, залежно від віку. Зокрема, «особами похилого віку» визначено тих, кому виповнилося 60 років. А з-поміж них також пропонується виокремити ще такі дві категорії: «особи старечого віку» — від 75 до 90 років та «довгожителі» — старші за 90 років. При цьому «особами передпенсійного віку» пропонується вважати громадян, яким до пенсії залишилося не більш ніж два роки.

Нині особами похилого віку у державних документах визнаються ті, хто загалом досягнув пенсійного віку, а також особи, яким до цього віку залишилося не більш як 1,5 року. Як стверджують в уряді, така конкретизація потрібна, щоб не було непорозумінь при призначенні державної допомоги і пільг певним категоріям громадян.

Контакт-центр із протидії COVID-19

РОЗПОЧАВ роботу всеукраїнський цілодобовий контакт-центр МОЗ із протидії коронавірусній хворобі. У ньому працюють 150 операторів. Як значиться у повідомленні, номер телефону безкоштовний — 0800-60-20-19. «Відтепер кожен громадянин України, у якого виникає питання стосовно COVID-19, може зателефонувати незалежно від того, де він перебуває, й отримати відповідну інформацію чи консультацію фахівця», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Тюремний розпродаж

МІН’ЮСТ анонсував великий «тюремний розпродаж» — понад 100 різних будівель пенітенціарної служби. Вже до кінця року має бути виставлено на аукціон перші три в’язниці — у Київській області, в центрі Львова та в Одесі. Зокрема, стартова ціна Ірпінського виправного центру №132, розташованого в смт Коцюбинське за 14 км од столиці, перевищує 200 млн грн.

Як пояснили у відомстві, в’язниці виставляються на продаж через необхідність оптимізувати витрати на їхнє утримання. Для прикладу навели Чернігівську колонію, яка нині заповнена лише на 18%. Тож державі буде вигідніше її закрити і перевести засуджених в іншу. За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, щорічно на кожну в’язницю з бюджету виділяється як мінімум 10 млн. Тоді як сьогодні в Україні налічується 27 узагалі законсервованих тюрем, які не використовуються вже не один рік. Саме їх передовсім буде виставлено на торги. Найбільше «тюремний розпродаж» зачепить Одесу, Львів та Київ. На питання про те, скільки в’язниць повинно залишитися в Україні, Д. Малюська відповів: «Дві, якщо не брати до уваги СІЗО. Останні мають бути в кожному великому місті».

Уперше фізособу оголошено банкрутом

ГОСПОДАРСЬКИЙ суд Києва уперше оголосив людину (фізичну особу) банкрутом. Чоловікові, який раніше взяв кредит, а нині втратив роботу і взагалі позбувся засобів для існування, суд призначив план реструктуризації його боргу за валютною іпотекою. Тож банк-кредитор уже не може відібрати в нього житло. Відтак створено прецедент, згідно з яким українці можуть урегулювати свої фінансові труднощі, не втративши при цьому нерухомого майна.

Як зазначають фахівці, Кодекс із процедур банкрутства набув чинності у жовтні 2019 року. Згідно з ним, банкрутом в Україні може оголосити себе і фізична особа, причому виключно за власною заявою. Раніше збанкрутувати в Україні могли лише юрособи та ФОПи, а фізичні особи лишалися наодинці з банками та іншими кредиторами. За рік, що минув від часу ухвали Кодексу із процедур банкротства, у судах уже відкрито 142 відповідні справи.

Вісім років тюрми за фейкові мінування

НЕПРАВДИВІ повідомлення про замінування в службу «102» набули в Україні загрозливого поширення. Найчастіше «мінують» навчальні заклади, вокзали, торговельні центри, станції метрополітену, держустанови, лікарні тощо. Правоохоронці зобов’язані негайно прибути за вказаною адресою, екстрено евакуювати людей і розгорнути саперно-пошукові роботи, залучаючи значну кількість спецтехніки та особового складу. Майже завжди з’ясовується, що мали справу з псевдомінером, який у такий спосіб просто вирішив пожартувати або ж комусь помститися.

На «телефонних терористів» знайшлася нова законодавча управа. Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, посиливши відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян. Тепер їм світить ув’язнення до 8 років із конфіскацією майна. За неповнолітніх жартівників-мінерів відповідатимуть батьки.

Банківські вклади

СТАНОМ на перше листопада населення України зберігало на банківських рахунках понад 642 міль­ярди гривень. І ось що відзначає Національний банк: попри коронакризу й істотне зниження ставок за вкладами, темпи приросту депозитного портфеля населення цьогоріч навіть вищі, ніж на цей час іще торік. Єдине, на що вплинула пандемія COVID-19, — зросла популярність вкладів до запитання. Це пов’язане з тим, що громадяни прагнуть мати кошти під рукою на випадок хвороби.

Регіони з найбільшою зарплатою

ДЕРЖАВНА служба статистики назвала регіони з найбільшими заробітками. На сьогодні це столиця, а також Київська і Донецька області. Так, середня зарплата в Києві 17 253 гривні. Це майже наполовину (44%) більше, ніж у цілому по країні, де середня зарплата становить 11 998 грн. Водночас на Донеччині відзвітували про 12 981 гривню, а на Київщині — 12 109. Тим часом найменше платять у Волинській області — 9766 грн, Чернівецькій — 9871, Херсонській — 9875, Чернігівській — 9896 і Тернопільській — 9905 грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове