Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Борітеся — поборете

Довга дорога до рідного слова

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

БУЛО Б дивним, ба навіть смішним вважати, що російську в Запоріжжі хтось притісняє. Вона лунає настільки повсюдно, що українській, державній, доводиться себе утверджувати та відстоювати.

Упродовж 14 років у Запоріжжі лишалося чинним рішення міськради «Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови». Його ухвалили в липні 2006 року, а діяло воно на підставі закону «Про мови в Українській РСР» далекого 1989-го. Після прийняття 2012 року Закону «Про засади державної мовної політики», що зажив скандальної слави як «закон Колесніченка-Ківалова» і викликав обурення свідомої частини українців, попередній втратив чинність. Проте коли «ківаловський» визнали неконституційним, рішення міської ради не було скасоване. На сході точилася запекла війна з російськими загарбниками, за Україну, рідну землю і материнську мову гинули найкращі її сини, а Запоріжжя в особі головної владної структури знай захищало мову сусіда-загарбника.

Два роки тому в листопаді депутатам нинішнього скликання запропонував зрештою зробити правильний крок їхній колега з фракції «Солідарність» («Європейська Солідарність») Андрій Согорін. Однак міська рада не підтримала скасування статусу російської мови в Запоріжжі як регіональної.

Проте Андрій Согорін виявив послідовність і відстоював свої переконання і патріотичну позицію в судах. І ось хороша новина: Запорізький окружний адміністративний суд визнав позов Согоріна до Запорізької міської ради щодо визнання протиправним та нечинним рішення «Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови» обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню повністю.

Про це Андрій лаконічно написав на своїй сторінці в соціальних мережах і подякував усім, хто відстоював інтереси запоріжців в Окружному адміністративному суді.

Гарний подарунок рідному місту до Дня української писемності та мови.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове