Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Бюджету катастрофи — зелене світло

Марина ТІШКОВА.

Головний підсумок пленарного тижня — підтримка держбюджету-2021 у першому читанні. Загалом розглянуто три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено п’ять законів.

РОБОТА у сесійній залі над проєктом головного кошторису країни на наступний рік мала стартувати, нагадаємо, ще 20 жовтня. Однак тоді профільний комітет не зміг зібратися, відтак розгляд відтермінували, порушивши строки. Проєкт документа практично всі фракції визнали, м’яко кажучи, недосконалим, і до нього надійшла аж 2451 поправка — це рекорд, адже в минулі роки їх було не більше 2300.

Утім, принципових змін у тексті, поданому на розгляд, немає. Основні параметри держбюджету на наступний рік такі: інфляція на рівні 7,3%, курс гривні до долара — 29,1, прогноз зростання ВВП — 4,6% після падіння на 4,8%. При цьому, як наголосили в «монобільшості», наступного року окремого антикоронавірусного фонду не буде, але в «тіло» бюджету включені програми для боротьби з небезпечною хворобою.

Опозиційні фракції назвали проєкт документа «бюджетом епохи хамства»: силовикам знову даються «колосальні гроші», при цьому зменшується фінансування Міноборони. Закладено нереалістичний дефіцит, який планують фінансувати за рахунок незрозуміло яких запозичень. Здавалося б, за таких розкладів на позитивний підсумок у бюджетному процесі очікувати не варто, та після голосування на табло висвітилось аж 275 «за»: «слугам» допомагали депутатські групи «За майбутнє» і «Довіра», позафракційні та… фракція «Батьківщини». Як потім пояснили у політсилі, це державницька позиція, бо хоча це й «бюджет катастрофи», проте, якщо його не ухвалити зовсім, буде ще гірше, відтак слід підтримати проєкт у першому читанні, а вже до другого дошліфувати, наскільки це можливо. На що інші фракції сказали, що утворилася нова негласна «коаліція», котра, щоправда, поки що «сира».

У решті законотворчого ужинку варто виокремити ухвалені зміни до законодавства, якими закріплено норму про забезпечення безоплатним харчуванням у закладах освіти дітей загиблих чи пропалих безвісти захисників. Реалізовувати це повинні органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Також внесено зміни до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» та до деяких інших законів. Виключено норми щодо держрегулювання цін на сільгосппродукцію і державних заставних закупівель зерна, запроваджується функціонування Державного аграрного реєстру, що міститиме відомості про сільгоспвиробників тощо, надано право на отримання дотації господарям, які займаються козівництвом та аквакультурою.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про боротьбу з коронавірусом поінформував депутатів Прем’єр Д. Шмигаль. Він заявив, що ОДА дано завдання збільшити кількість ліжко-місць на 25 тисяч та готувати додаткові приміщення (спорткомплекси тощо), і виправдав спрямування всієї державної уваги на будівництво доріг тим, що це створює робочі місця і підтримує економіку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Протокол складуть на місці
Читати
У фонді — дефіцит
Читати
Ще є із чим «працювати»
Читати
Антибіотики не «аскорбінка»
Читати
Звільнили від призову
Читати
Автовиробництво на ладан дихає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове