Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Духмяний захист проти осінніх недуг

Надія МАКАРЕНКО,

лікар нетрадиційної медицини.

Осінь — це не тільки сезон дощів і холодних вітрів, а й пора цілющих напоїв, що зігріють душу й тіло. Аромати й смаки традиційних зелених і чорних чаїв можна оновити завдяки духмяним травам із лікувальними властивостями. Пропоную фітокомпозиції чаїв.

Заряд вітамінів

ДЛЯ підтримання імунітету, підвищення опору організму до застуд і вірусів додавайте до звичного вам чаю таку суміш (її можна заварити окремо): розім’яті ягоди свіжої чи замороженої обліпихи та горобини (по чайній ложці), щіпку м’яти чи меліси, подрібнене листя малини і дві ягідки шипшини. Залийте окропом, дайте настоятися, відцідіть і пийте з медом чи чорничним варенням.

Такий напій — справжня вітамінна бомба, яка поповнює організм усіма потрібними вітамінами й мікроелементами. З огляду на вміст дубильних речовин у малині це буде ще й профілактикою та поміччю в лікуванні стоматиту, ангіни, ларингіту. Напій справляє протимікробну й очисну дії, добре виводить токсини.

Цілюще тріо

РОМАШКУ аптечну, траву чебрецю, листя м’яти перцевої взяти в рівних частинах. Десертну ложку суміші залити 300 мл окропу, дати настоятися. За бажання додати заварку чаю й мед. Такий запашний чай поліпшить травлення, допоможе позбутися здуття живота. Він має заспокійливий, відхаркувальний і сечогінний ефект, тому його вживають ще й як помічний засіб від кашлю.

Мелісово-листкова композиція

НАПІЙ діє тонізуюче, допомагає при застуді, уповільнює процес старіння. Залити окропом суміш (у рівних частинах меліса, зелений чай, листя чорної смородини, ягоди шипшини) — десертна ложка на 300 мл окропу. Дати настоятися 20 хвилин, додати мед, кружальце лимона та трішки кориці.

Такий чай завдяки мелісі нормалізує сон, справляє позитивний вплив на працездатність, поліпшує апетит, допомагає в разі нудоти, депресії та неврозу, бореться із запаленням, грибком, мігренню. А листя смородини чудово зміцнить імунітет і наситить організм вітаміном С, міддю, магнієм, марганцем, дубильними речовинами, фітонцидами та антиоксидантами.

Перед уживанням порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове