Архів
Вівторок,
10 листопада 2020 року

№ 86 (19834)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Жіноча проблема

«Нещодавно мені поставили діагноз — мастопатія. Хотілося б більше дізнатися про це захворювання, а також, чи можна оздоровлюватися травами?»

Валентина Ж.

м. Збараж

Тернопільської області.

 

МАСТОПАТІЯ — захворювання, яке характеризується патологічним розростанням тканин молочної залози. Спостерігається в 40-60 відсотків жінок. Прикро, що більшість із них цьому діагнозу не надає належного значення. Тим часом на тлі мастопатії можуть виникнути фіброаденома, папіломатоз внутрішніх протоків і навіть рак молочної залози.

Головні причини виникнення мастопатії — гормональні порушення. Провокаційні чинники: аборти, гінекологічні захворювання, патологічні процеси в печінці, надниркових залозах, часті стреси, ендокринні порушення. Хворобі також сприяє нерегулярність в інтимній сфері, відсутність вагітності та пологів, короткочасне або тривале (понад рік) грудне вигодовування.

Больові відчуття в молочних залозах у передменструальний період, які минають із початком менструації, характерні для дифузійної мастопатії. Кулясті ущільнення у верхній частині грудей свідчать про кістозну мастопатію, що в подальшому може призвести до появи щільних вузлів, посилення болю, який відлунює в плече чи в пахвову ділянку.

Іноді навіть незначні дотики до грудей супроводжуються больовими відчуттями, можуть періодично турбувати прозорі чи кров’янисті виділення з соска.

Мастопатія має доброякісний характер, ущільнення можуть виникати й зникати знову, не завдаючи жодної шкоди. Однак, повторюся, вони й можуть стати першою ланкою в ланцюжку злоякісних перероджень.

Важливо знати: в разі дискомфорту в молочних залозах обов’язково треба обстежитися в мамолога, який призначить лікування, а це можуть бути гомеопатичні засоби чи гормональні препарати, можливе навіть оперативне втручання. Однозначно: мастопатію лікувати треба!

Важливо також налагодити правильне харчування, тобто вживати достатньо овочів, фруктів, морепродуктів, відмовитися від солодощів (цукерок, шоколаду, тортів — їх треба замінити медом), кави, солодких газованих напоїв, напівфабрикатів, неорганічного м’яса і виробів із нього.

Корисно вживати настоянку або відвар коріння вовчого тіла: столова ложка коріння на пів літра води, кип’ятити п’ять хвилин, ніч настояти, вранці перецідити. Випити протягом дня за три рази до їди. І так — місяць.

Можна приготувати збір трав: корінь лопуха — 2 частини, корінь оману — 2 частини, трава чистотілу — 1 частина, корінь валеріани — 1 частина, трава чебрецю — 2 частини, трава собачої кропиви — 2 частини. Усе змішати, столову ложку збору залити пів літра води. Випити протягом дня. Пити щодня протягом місяця.

Можна змішати в рівних пропорціях коріння кульбаби, ягоди горобини червоної, траву звіробою, квітки ромашки, квітки календули. Столову ложку збору заварити в пів літра води, випити протягом дня за три рази до їди. Приймати місяць.

У травні готуйте сік лопуха, вживайте по столовій ложці тричі на день упродовж 1-2 місяців.

Корисно на молочні залози на ніч накладати вичавки червоних буряків (сік віддушити) з медом (3:1). Компреси робити через день протягом місяця. Можна також прикладати на ніч попередньо опущений у гарячу воду й охолоджений до температури тіла листок капусти.

Усі ці народні засоби слід застосовувати тільки в комп­лексному лікуванні під наглядом лікаря.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове