Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Під час роботи в шкідливих умовах я отримав травму, і мені було встановлено інвалідність унаслідок трудового каліцтва. Чи буде зараховано до мого страхового і пільгового стажу період перебування на інвалідності?»

Василь СУХАНОВ.

с. Женів

Золочівського району

Львівської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 24-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058 передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період до 01.01.2004 зараховується як до страхового стажу, так і до стажу, що дає право на пільгову пенсію (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання).

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період після 01.01.2004 зараховується тільки до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання). До страхового стажу цей період не зараховується.

 

«Чи впливає на розмір пенсії (у разі виходу на пенсію за змішаним стажем) пільговий стаж служби в поліції/міліції?»

Владислав ГАРАНОВСЬКИЙ.

с. Хренів

Іваничівського району

Волинської області.

 

ПРАВО на призначення пенсії за вислугу років поліцейським за наявності «змішаного» стажу визначено в пункті «б» статті 12-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262). При цьому періоди проходження служби зараховуються в календарному обчисленні.

Розміри таких пенсій обчислюються з урахуванням страхового стажу (не менш як 25 років), обчисленого у визначеному порядку, зокрема згідно з положеннями пункту 3 постанови КМУ від 17.07.1992 №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей» (зі змінами) у межах максимальних відсотків, встановлених для відповідних категорій колишніх поліцейських (70, 95 або 100% — стаття 13-та Закону 2262).

 

«Як нараховуватимуть пенсію чоловікові, якщо його страховий стаж становить 16 років, а загальний — 43?»

Максим КАПЕЛЮШНИЙ.

с. Козлів

Могилів-Подільського району

Вінницької області.

 

ПОЧИНАЮЧИ з 01.01.2004 під час обчислення розміру пенсії застосовується поняття «страховий стаж». До такого стажу, який з 01.01.2004 обчислюється за сплатою внесків, зараховується раніше набутий (по 31.12.2003) трудовий стаж, який підтверджується даними трудової книжки.

Під час обчислення розміру пенсії має значення стать пенсіонера (чоловік чи жінка) і розмір його заробітної плати. За наявності в чоловіка або жінки 43 років страхового стажу розмір пенсії буде обчислено як 0,43 (коефіцієнт стажу) х на зарплату, але не менш як 1712 грн (із липня 2020 року), а за вісім років стажу понад 35 років буде встановлено надбавку в розмірі вісім відсотків основного розміру пенсії, але не більш як вісім відсотків від 1712 грн (з 01.07.2020) чоловікові і 13 відсотків основного розміру пенсії, але не більш як 13 відсотків від 1712 грн (з 01.07.2020) жінці.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове