Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Добра справа

Парк Козацький прикрасить Біленьке

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

У СЕЛІ Біленьке Запорізького району, на місці занедбаного сміттєзвалища, закладено парк Козацький. Тут, поблизу маєтку Миклашевських, жителі села висадили близько 400 дубків, у такий спосіб започаткувавши відтворення парку, який прикрашав місцину в 19-му столітті, — це було творіння тодішнього очільника Катеринославщини Михайла Миклашевського.

Ініціював благородну справу виконавчий директор ТОВ «Валена» Володимир Козиряцький, заздалегідь потурбувавшись про підготовку до висадження дерев. Він розповів, що створення зеленої зони розпочалось два роки тому з відкриття у «Валені» розплідника молодих саджанців. «А зараз ми вирішили відродити історію та закласти парк, — пояснює Володимир Іванович. — Щороку восени дуби обсипаються, і навесні проростають жолуді, але, досягаючи близько 10-15 сантиметрів, гинуть, їм бракує вологи. Ми трішки змістили цей процес: у середині минулого літа накопали рослинок, заклали ділянку, доглядали за ними, ось і виростили добрий посадковий матеріал». Господар наголошує, що підготували його без жодної копійки з місцевого бюджету.

Цьогоріч мешканці Біленького відзначили 280 років від дня заснування рідного села. Пов’язують його виникнення з козацькою добою. А тому майбутній парк хочуть назвати Козацьким. Відомий у Запорізькому районі краєзнавець Петро Кралєв розповів: «У 1740 році козак Кодацької паланки Костянтин Корчан разом із синами заснував на річці Біленькій козачий бекет. Виникла козацька слобода. А коли збудували церкву, з’явилось і село. Миклашевські — представники старовинного українського шляхетського роду, з якими пов’язують розбудову в Правобережній частині Запорізького краю сільських закладів освіти і медицини. Панську садибу звели 1827-го, тоді ж заклали англійський парк із алеями й фонтанами. Про мецената зосталися добрі згадки. Миклашевський побудував школу, відкрив лазарет на 40 осіб обох статей, при ньому був лікар, а також аптека, тут щеплювали людей проти віспи. У селі діяли бондарний та дігтярний заводи, салотопне підприємство. Донині зберігся й будинок Миклашевського. За переказами, село Біленьке часів Миклашевського мало пристань, куди приходили човни, вантажені льоном і пшеницею.

Нині селяни прагнуть реставрувати маєток. Ми зуміли зробити його пам’ятником історії та архітектури місцевого значення, але зараз нам хочеться врятувати цю будівлю, бо вона єдина такого штибу в області повністю збережена».

У садибі Миклашевських тепер працює початкова ланка місцевої гімназії — опорного навчального закладу Біленьківської об’єднаної територіальної громади. Приміщення дуже затишне, тут розташовані, зокрема, й класи нової школи. Тому так важливо, щоб разом із дітьми зростали дерева, ставали могутніми дубами і через багато літ шуміли новим поколінням хороше і про наші часи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове