Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Дивовижні місця України

Якби каміння вміло говорити...

Олеся КОСТЕНКО.

Фото Володимира Зінченка.

Степова рівнина Миколаївщини... Здається, їй немає ні кінця ні краю. Втім, неподалік села Актове, що у Вознесенському районі, можна опинитися на березі ущелини завглибшки з 20-поверховий будинок. Обидва боки її обрамлені прямовисними гранітними скелями. А на дні звивається річка...

Усе це нагадує фантастичний фільм чи хроніку про відомі на весь світ каньйони Північної Америки.

ПРО УКРАЇНСЬКИЙ Актовський каньйон знають навіть не всі наші співвітчизники, хоча, за висновком учених, він єдиний у Європі, що за геолого-ландшафтними показниками точнісінько повторює найзнаменитіший на весь світ американський. Такий собі Гранд-Каньйон у зменшеному вигляді. Загальна площа українського каньйону становить 250 гектарів, а довжина — понад п’ять кілометрів.

Актовський каньйон — частина гранітної платформи, на якій розташована більшість території України. За мільярди років дощі, вітри, а пізніше й води річки сформували стіни каньйону, валуни і кам’яні стовпи. Вдумайтеся: цьому камінню понад чотири мільярди років! Якби воно вміло говорити...

А втім, учені віднайшли сліди прадавньої історії. У VI столітті до н.е. тут жили племена скіфів. Для них каньйон був сакральним центром, де вони молилися і проводили ритуальні обряди. У долині ріки ці давні люди залишили після себе багато погребальних курганів. На думку науковців, це поховання скіфських царів. За однією з легенд, скіфи спускали померлих за течією річки вниз. Через це річка має незвичну й грізну назву — Мертвовод. У давні часи вона була повновода, нею можна було доплисти аж до Південного Бугу.

Пізніше на цих землях були сармати і греки, татари і козаки. До нас дійшли легенди тих часів. В одній із них ідеться про те, що колись татарське військо вирішило забрати скіфське золото, нібито заховане на дні каньйону. Щоб захистити себе та скарби, місцеві жителі зварили отруйне зілля і вилили його у річку. Випивши води, татари загинули.

Інша легенда пов’язує річку із запорозькими козаками. Начебто у їхній битві з турками загинуло стільки ворогів, що в ріці навіть не було видно води. Через такі легенди каньйон прозвали «Долиною диявола».

Проте все це у далекому минулому. Повернімося до нинішніх днів.

Актовський каньйон є частиною регіонального ландшафт-ного парку «Гранітно-Степове Побужжя». Господарська діяльність людей майже не зачепила місцевої природи, а унікальний мікроклімат (вологість і прохолода) сприяли розквіту флори і фауни. 30 видів рослин, які ростуть у цій місцевості, занесено до Червоної книги України.

Природа каньйону дивує й зачаровує. Коли сонце сходить або заходить, воно розфарбовує скелі в рожеві кольори... Величезні валуни мають різноманітні обриси. Розрізняють «сторожову вежу», «людину, що повзе», багато інших каменів дивовижних форм. Жартівники побачили тут навіть «тещин язик». Вода, падаючи з невисоких уступів, утворює перекати, бурлить і піниться. Чим не природна ванна-джакузі?!

Це одне із найвидовищніших природних чудес України. Не потрібно їхати за моря, щоб побачити незабутні фантастичні пейзажі. Вони є й у нас.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове