Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Пріоритети визначені

Зенон МИХЛИК.

НА ВИБОРАХ депутатів до обласної ради найбільшу підтримку отримала партія «Європейська солідарність». Побільшало прихильників у ВО «Свобода», що також сповідує європейські цінності. Зокрема, кандидат від цієї політсили Сергій Надал утретє поспіль обраний міським головою Тернополя.

Садівничих справ майстер

ПЕРЕМОЖЦЕМ першого Всеукраїнського конкурсу «Найкращий агроном-садівник України» став Тарас Мельник, котрий розвиває цю галузь у фермерському господарстві «ГАДЗ», що в Бучацькому районі. Фахово цим займається майже 10 років. Зокрема, після закінчення Уманського національного університету садівництва стажувався у провідних господарствах Нідерландів, Італії, Німеччини, де вивчав нові технології. Здобуті знання стали у пригоді — саме тоді, коли повернувся додому, ФГ «ГАДЗ» починало закладати сади. Нині вони серед найбільших у Європі.

Шанс на майбутнє

В ОБЛАСНІЙ університетській лікарні уже протягом двох років виконують оперативні втручання на відкритому серці дорослим пацієнтам. Тепер зa сприяння Нaціонaльного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосовa тут оперуватимуть і дітей із кардіохірургічною патологією. Для цього ще потрібно придбати додaткове новітнє медоблaднaння і підготувати вузькоспеціaлізовaних фaхівців. Підрaховано: щоб провести 100 оперaцій нa серці дітям, необхідно приблизно 10 млн грн. Хірурги оперуватимуть як нa відкритому серці, тaк і мaлоінвaзивними методaми лікувaння, які менш трaвмaтичні тa не потребують тривaлого відновлення.

Проміння — у кіловати

ОБЛАСТЬ посіла друге місце в Україні (першість утримує Дніпропетровщина) з рейтингу лідерів зі встановлення сонячних електростанцій — їх тут уже 2361. Однак є ще один критерій — кількість електростанцій на 1000 осіб населення. За цим показником регіон попереду всіх — 2,18 джерела енергії Сонця. Здебільшого сонячні панелі встановлюють домогосподарства, щоб бути енергонезалежними.

Знову на плаву

ДОПОКИ лід не скує Тернопільський став, ним разом із катерами «Сігма» та «Капітан Парій» знову курсуватиме відремонтований і нещодавно спущений на воду теплохід «Герой Танцоров». Відновили прогулянкове судно коштом міського бюджету.

Збудували його 1963 року в Білорусі. Майже п’ять років перевозив пасажирів Дністром од Старої Ушиці Хмельницької області до Мельниці-Подільської Тернопільської. Раніше мав назву «Заліщики», а в Тернополі перейменований на честь молодшого лейтенанта Григорія Танцорова, котрий загинув у березні 1944-го при визволенні міста від німецьких фашистів.

За дротами Третього рейху

У ПРИМІЩЕННІ Тернопільського музею політв’язнів (колишній «офіс» КДБ) розгорнуто документальну виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», приурочену до 76-ї річниці вигнання німецьких окупантів з України та вшанування пам’яті жертв Другої світової війни. Експозицію підготували фахівці Українського інституту національної пам’яті.

Свідчать факти

НАУКОВО-документальна серія «Реабілітовані історією. Тернопільська область» поповнилась іще однією книгою, шостою за ліком (видрукувало ТОВ «Тернограф»). У ній — спомини, статті, нариси про репресії в краї за часів радянської влади, біографічні довідки про невинно репресованих і страчених його уродженців і мешканців. Окремо поданий мартиролог вихідців із Тернопільщини, котрі у 1920-1930-ті роки проживали на території колишнього Радянського Союзу й стали жертвами ідеології і практики комуністичного режиму.

Редакційна колегія видання наголошує: опубліковані оригінальні архівні документи, які розкривають масштаби політичного терору в регіоні, злочинні дії каральних радянських органів є правдивим джерелом дослідження національно-визвольної боротьби. Нині готується до видання наступна книга серії «Реабілітовані історією. Тернопільська область», у якій будуть вміщені матеріали про десятки тисяч насильно вивезених мешканців Західної України на спецпоселення до Сибіру, Казахстану та інших регіонів тодішнього СРСР.

Не спопелила «блискавка» пам’яті

У ТЕРЕБОВЛІ постав іще один обеліск колишнім мешканцям Лемківщини, примусово переселеним комуністичним режимом у післявоєнний період. Ідея його створення належить місцевому меценатові Юрію Дзюбану, а втілили її у камені скульптор Володимир Вульгин і архітектор Микола Ковальчук.

Монумент символізує лемківську церкву із вмонтованим у ніші невеликим дзвоном, яку пронизує зигзагоподібна блискавиця. Так лемківську спільноту на праотчій землі розпанахала кривава червона диктатура.

Дослідник підземелля

ПОЧЕСНИМ громадянином Борщівського району став львів’янин, відомий спелеолог Мирон Савчин. Першу підземну експедицію він здійснив іще 1949 року. Обстежував, зокрема, печери Поділля — Кришталеву, Озерну, Млинки та інші.

Мріяв про власне відкриття і здійснив його — дослідивши підземелля на околиці села Королівка Борщівського району, переконав не лише вітчизняних учених у можливості існування печери-гіганта. Вивчення Оптимістичної (така її назва) вже триває понад півстоліття, зафіксована на топографічних картах її протяжність — 260 кілометрів. Отож на сьогодні це найбільша в світі гіпсова печера.

Борщова експедиція

ВІДОМИЙ телеведучий і кулінар Євген Клопотенко ініціював занесення автентичного процесу приготування українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Наразі ж він поповнить Національний перелік аналогічної спадщини України.

Зокрема, додасть смакового колориту старовинний борщ, варити який навчилася у своєї бабусі поетеса з Чорткова Раїса Обшарська. Скуштувавши його, з цим погодилися учасники кулінарної експедиції, яка збирає розмаїті рецепти приготування запашної страви у різних регіонах України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове