Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Лікарі тіла й душ

Олексій ЯРОВИЙ.

Донецька область.

На фото автора: храм, який збудували волонтери-стоматологи.

У самісінькому центрі Донбасу, в Карлівці, ліворуч дороги на Піски, між позолочених осінню дерев можна побачити невеличкий будиночок, а біля нього — незвичний для східної України храм у гуцульському стилі. Тут, за 20 кілометрів од передової, облаштувалися волонтери-стоматологи. Храм Святої Анни, що поруч, а ще радіостанція, яка веде напружену інформаційну війну, коли гаряча фаза її трішки притихла, також створені їхніми зусиллями.

НА ПЕРЕДОВІЙ медики-волонтери з’явилися на початку війни, котра й без запеклих боїв підточує здоров’я. Зуби — це окрема проблема. Через погані воду і їжу, стреси, недостатній догляд вони псуються. А коли зуб болить, то який із чоловіка воїн?

— Стоматологія в армії є, але через неналежне фінансування її стан вражає занепадом, — скрушно каже один з ініціаторів волонтерського проєкту «Тризуб-Дентал» стоматолог Ігор Ященко. — Наші лікарі працюють безкоштовно, а обладнання і медикаменти купуються за пожертви. Чимало дантистів відбули тут по кілька ротацій.

Завдяки громадському об’єднанню волонтерів-стоматологів України у Карлівці з’явилася клініка та стоматологічний кабінет, де приймають військових, а почасти й цивільних. Сюди приїздять лікарі, які працюють вахтовим методом. А ще в підрозділах працюють чотири волонтерські пересувні кабінети «швидкої стоматологічної допомоги». Кожного дня в стоматкабінетах приймають по 30-40 пацієнтів, протягом кількох років лікарі-волонтери зробили добро десяткам тисяч людей, поставили сотні імплантатів.

Того дня, коли ми прибули до волонтерів-стоматологів, на прийом прийшло також чимало військових і цивільних. Ігор Ященко розповідає, що саме постійна велелюдність спонукала його до думки створити на цій базі ще й центр, де б пацієнти знаходили й духовний прихисток. Ідея храму, за його словами, належить голові Всеукраїнської асоціації лікарів-стоматологів Мирону Угрину, який згуртував доброчинців і майстрів на всі руки навколо благородної мети облаштувати осередок, де, чекаючи своєї черги до лікаря, бійці могли б не лише реалізувати власні духовні потреби, а й набратися сил та відпочити.

Проєкт храму розробив архітектор Богдан Гринько. Художник Тарас Зелінський подарував намальовані олією на склі в гуцульському стилі ікони для іконостасу. А оформлення церкви взяв на себе скульптор по дереву Володимир Вороняк. Навіть тріщини в колодах — це данина стилю. Вітражі для вікон зроблені знаним в Україні й за кордоном художником Андрієм Бокотеєм. Будували церкву за старовинними технологіями відомі на всю країну гуцули — Богдан Кашуба з синами. Церква міжконфесійна, у ній справляють відправи, сповідують, причащають і навіть вінчають капелани різних християнських конфесій. А ще тут зібрано прекрасну бібліотеку.

— Божий дім будували всім миром, отож кожен брус його — іменний, — розмірковує Мирон Угрин. — Брали участь у проєкті не лише стоматологи, а й пацієнти, люди, що близько до душі сприйняли цю ідею.

Церкву освячено на честь Святої Анни не випадково: мами у пана Мирона та Ігоря Ященка — Анни, у третього активного організатора проєкту, Василя Мезенцова, таке ім’я має маленька донечка.

Якщо лікарі піклуються за людські тіла, храм символізує вічну духовну війну за душі, то радіостанція «Тризуб FM» — на передньому краї інформаційної війни. Річ у тому, що лікарі, котрі приїздили в Карлівку з усієї України, аби зберегти гарні усмішки нашим захисникам, наразилися на відсутність на сході українського радіомовлення. Тим часом російські радіостанції сягають аж Слов’янська. Державі, точніше, чиновникам це було байдуже. Спершу радіостанція «Тризуб FM», яку створили стоматологи, працювала майже напівлегально. Згодом дістала дозвіл на роботу. Лікарі-волонтери тут і ведучі, й режисери, й оператори. Не маючи ні журналістського, ні шоуменівського досвіду, вони, однак, спромоглись зробити це радіомовлення популярним не лише на підконтрольних Україні територіях, а й на окупованих. Військові їм розповідали, що в Донецьку вона навіть внесена до списку таких, чий сигнал глушиться потужними станціями.

90 відсотків ефіру «Тризуб FM» — це пісні відомих українських гуртів та співаків. Гарна музика теж сприяє одужанню, а насамперед налаштовує на бадьорий, енергійний лад! Решта — інформаційні й авторські програми. До речі, одну з них веде відомий наш письменник Сергій Жадан.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове